Kisah Seorang Zorro

Nov 2, 2009

Assalammualaikum semua bloggers-bloggers, dah lama rasanya aku tak membuat entry baru kat blog aku ni atau dengan lebih tepat, aku tak melawati blog aku ni. Bukan ape, aku sekarang busy dengan keje yang berlambak-lambak dan terpaksa disiapkan dengan kadar segera. Jadi aku nak meminta maaf ler pada bloggers yang bertanyakan pasal aku seperti Reds, Nini, Jezz, Ixora, Amyliana dan lain-lain lagi. So hari ni aku nak mengupdate ler blog aku ni, memula aku nak ucapkan Happy Besday yang ke-23 kat Nini, semoga panjang umur dan murah rezeki.

Ok kite berbalik kepada story yang aku nak citer hari kat korang sumer, yang mane kes ni terjadi sewaktu aku dibangku (asyik bangku jer) sekolah. Aku bersekolah di sekolah yang menempatkan pelajar lelaki sajer, so kenakalan dan kejahatan antara student tu jadi perkara biase jer. Sewaktu aku di tingkatan 2, kelas aku sesi petang, so bermacam-macam cara kiteorang buat untuk ponteng kelas dengan cara selamat. Salah satunya kiteorang akan cakap nak ke surau untuk bersolat, padahal melepak jer lebih pun.

Pada hari Selasa tu, aku, Nik, Zul, Pipi dan Epak sekali lagi memberikan alasan nak ke surau pada cikgu Sains kiteorang iatu Miss Chin (nak elak kelas Sains yang membosankan). Sampai kat surau, aku, Pipi dan Epak terus mengerjakan solat kat dalam surau yang tak berapa nak kukuh tu. Zul dengan Nik pulak leka berborak kat luar surau sambil melepak dengan gaya selebriti terkenal. Selesai jer solat, kiteorang tengok Zul dengan Nik berlari ke dalam surau dan memulakan solat tanpa mengambil wudhuk terlebih dahulu.

Aku yang pelik hanya memerhatikan jer perangai dua orang badut terkenal sekolah tu (2 orang yang paling kelakar kat sekolah), tanpa aku sedari Ustaz Din berdiri kat belakang kiteorang. Melihat Ustaz Din tengah memerhatikan budak 2 orang tu bersolat, kiteorang pun blah dari surau tu dan ke tempat duduk kat luar surau tu untuk memakai kasut. Selesai jer Zul dengan Nik tu solat pura-pura tu, Ustaz Din terus menghampiri dorang.

Ustaz Din: Aku tengok hangpa (korang) tadi melepak kat luar, tau-tau dah kat dalam surau pulak!!

Zul: Mane ade ustaz, kiteorang sembahyang tadi.

Ustaz Din: Hangpa sembahyang ape?

Nik: Sembahyang Zorro, Ustaz.

Zul: Wei, sembahyang Zohor lah.

Ustaz Din: Tengok tu, nama sembahyang ape pun kau tak tau ye. Sembahyang Zohor berape rakaat??!!!

Nik: Errr.. 2 rakaat.

PANGGGG!!!!.. dua das pelempang hinggap kat pipi Zul dan Nik, kiteorang yang berada kat luar surau tu, separuh mati nak menahan gelak dengan jawapan yang diberikan oleh Nik tu. Tulah yang terjadi bile kite ni ambik lewa jer perkara tentang hal solat ni, nama solat dan berapa rakaat solat pun banyak yang anak Melayu sekarang tak tau. Aku pun taklah alim sangat tapi sejak kejadian tu, aku cuba elakkan dari meninggalkan solat dengan sengaja. Sejak dari peristiwa tu jugak kiteorang panggil si Nik tu dengan nama baru dia iatu Zorro... hehehehehe

Sekian...


27 comments:

Jard The Great said...

laa.. hapdet pasal tu je ke? ehehe..

nways... ketiadaan hapdet kat blog hang terasa beb.. ;p

~0~ said...

pecah perut gua...

skang si zorro tue ape cite??da ade kuda ke blom???

fhad said...

ish2... x patut sungguh smayang zorro tu 2 rakaat kan? hahaha.. bro jom join gathering wa kat genting.. bulan 12.. wa tgh wat proposal.. aritu da bincang ngn dak2 blogger lain dari penang and kuantan.. so ko pomot kat kawan2 blogger ko if nak join email aku ok.. fhadlow86@yahoo.com

♥ayudeadwish♥ said...

takde kesedaran sivik time tu~
nakal lae la katakan..
aku ankat hset bln depan bkn bln ni

easza said...

hehehe.... nik ke ko miji yg solat zorro tu??? ntah ye nyah tidak dak miji nih....

MiSsyLiLy said...

welcome back... lame tak dgr citer... hehe.. kwn2 ko sumer lawak2 kan.. padan la muke kene pelempang ustaz tu.. mintak2 dier terus insaf.. hehe

Cik Cookie said...

kalau CC jd Ustaz tuh lempang laju2 budak tuh.

Red said...

hahahaha

errr HAIL TO THE KOP..

LONG LIVE LIVERPOOL

miji said...

jard:
eleh jard, ko selalu dengki ape yg aku citer hahahaha...

ye ke ko terasa takde entry kat blog aku hehehehe

miji said...

~0~:
hehehe si zorro tu aku tau buat ape skrg, kuda takde lagi, ade yg nk sponsor ker? hehehe

miji said...

fhad:
orait... aku tak janji aku dtg ler gathering tu, tapi aku akan promote kt member blog yg lain ler... insyallah..

miji said...

ayudeadwish:
mane ko tau dia tak amik sivik nih??? pandai2...

yelah aku tau bulan depan...sajer jer hehehehe...

miji said...

easza:
tak caya sudah... blah2....

missylily:
hehehe tq2..aku baru balik dari bertapa...

member aku sumer pun 3 suku punyer, mcm badut sarkas hehehe... tak insaf lagi kot hahahaha

miji said...

cookie divine:
kalau aku tu sis, aku silambam sampai pengsan si Nik tu hahaha...

miji said...

red:
ko ni sajer carik gaduh ler ni kan...hampeeiihhh lu hahahaha

relevan said...

Harap2 en Zooro tu jadi orang yang warak..jangan jadi Lanun macam ko Miji..Muakakakaka!

~amy liana8886~ said...

hahaahah..nakal nyer..zohor jd zorro..xkan la smbhyng siang ada 2 rakaat..nk buat lawak ke mmg2 btl2 xtau tu..bahaya nie..xpasal2 kena lempang..huhu

pakcik kordi said...

kah kah kah!!apa la solat zorro...kah kah kah!!!

jai@jezz said...

adoii.... nak jerkkk aku lempang lagi kuat kt member ko tu.... nama solat baru ke weih.."soalt zorro" hahahahaha........

miji said...

relevan:
ceh aku ni lanun pun lagi bagus dari zorro tu hehehehe

miji said...

amyliana:
aku pun tak pasti yg dia tak tau ke atau sebab takut maka dia jawab camtuh hehehehe

miji said...

pakcik kordi:
hahahahahahahaha.... erm hehe..

miji said...

jezz:
ustaz din tu dah tlng lempangkan bagi pihak ko jezz hehehehe

yoro okino said...

huhuhu..
dan2 g solatt

Nini said...

miji..hr neh, 19.11.2009, aku baru terbace entry kau yg neh. lailahailallah.. betapa tak awarenya aku bila kau update blog kau..

maaf.

dan terima kasih atas wish kau tu. aku hargai byk2.

terima kasih.

pasal solat zorro, sile kem salam kat ustaz tuh. mungkin dia bejaye sedarkan kwn kau yg tak sedar sampai tingkatan 2 tuh. okeh..??

sile besihkan sawang anda..

miji said...

yoro okino:
orait bos....

miji said...

nini:
eleh... baru nak pasan...ceh pooddaahhh...

yelah nanti aku bagi kaunseling kat dia ok....

Blog Widget by LinkWithin