Interview Wooo... (Part 1)

Jul 30, 2009

Minggu ni aku betul-betul bz, banyak giler ahh ding dong... keje yang aku nak kena setel sampai tak sempat nak update blog aku ni. Semalam adelah hari yang mendebarkan untuk aku, mane taknye aku kena hadiri sesi interview kat tempat aku bekerja untuk upgrade jawatan aku sekarang. Punyalah ramai yang mintak adelah dalam 90 orang, tapi lepas dah di tapis jadilah 75 orang jer yang layak untuk di temuduga, padahal jawatan yang kosong tak sampai pun 50 yang kosong.


Sampai jer kat dewan tempat interview tu dah pukul 1.50 petang, interview start pukul 2.00 petang. Aku pun pergilah kat meja pendaftaran untuk mendaftarkan nama aku ni. Aku tengok keliling lobi dewan tu semua penuh dengan orang yang menunggu turn nak masuk dewan. Sekali aku dapat nombor giliran 66 tu, lama giler nak tunggu (tahun biler nak abis interview ni). Aku pun ambik seat sebelah member baik aku, dia nombor 65 kira sama turn masuk dewan dengan akulah nanti (sekali masuk dewan 10 orang).

Kumpulan pertama dah masuk dari nombor 1 sampai 10, masa tu jantung dah laju jer berdegap-degup, nak pulak calon yang dah interview keluar bagitau soalan-soalan yang panel tanya, bukan main susah lagi soalannya. Ada pulak sorang panel ni tanya surah-surah yang kena hafal, yang selalu kena orang jantan pulak tu orang pompuan tak pulak kena tanya pasal surah, sebab katanya orang laki nak jadi ketua keluarga (mau tak kecut perut aku, aku bukan hafal nama surah, tau baca jer). Tunggu punya tunggu bulan tak timbul-timbul ehh silap tak sampai-sampai lagi turn aku. Mata dah mengantuk badan dah letih menunggu turn, bising jer kat lobi dengan suara calon-calon interview berborak sesama sendiri (chewaah ayat novel). Aku pun join lah member aku berborak nak hilangkan bosan.

Jam dah menunjukkan pukul 5.30 petang, baru nombor 31 sampai 40 yang masuk dalam dewan, nombor 41 sampai 50 dah standby kat luar. Aku pun makin ligat menghafal surah dengan proses keje aku, prosedur keje (maklumlah keje kat kerajaan). Tiba-tiba keluar sorang staff urusetia penjawatan terus buat pengumuman interview ditangguhkan ke hari esok (hari ni lah) sebab calon melebihi dari jangkaan. Pergh berasap jer kepala aku time tu, punya lama menunggu turn, alih-alih kena tangguh pulak. Dari tengahari menahan lapar, haus, terkencing semualah, kalau aku tau aku lepak jer kat kantin terus makan. So hari ni aku akan ditemuduga oleh panel yang berbeza (matilah aku). Korang doakanlah yang terbaik untuk aku yer..


Bersambung.....

6 comments:

jai.jezz ^.~ said...

sialan doh. nak smpai turn kau jerk interview di tangguhkan lak.. hampeih tul.. hahahaha.. semoga berjaya weih.. chaiyok..~ chaiyok..~ Amin..

miji said...

jezz:
tau takpe, penat aku tunggu tu, tak makan plak tu

MiSsyLiLy said...

all d best miji.. kalo dpt naik pangkat nti, jgn lupe belanje kami makaaannn... hehehe

easza said...

Huh... patutlah kat opis tadi abis semua fail dia geledah... macam tak cukup meja... tapi jangan risaulah miji... gerenti dapat punya.... kata kesayangan bosssss..... PIZZA SATU!!!!!

miji said...

missylily:
hehehe tq, nanti aku blanjer makan klau dapat ler


easza:
ala setakat piza satu potong ape ade hal, tu pun bagi yg dah gigit punyer, hehehe

easza said...

yang gigit punyer nk buat hape??? kedekut tul... hahhh... nk syer yek??? kang marah plak ehem...ehem... huhuhu... (saje je nk wt miji bengang nih...)

Blog Widget by LinkWithin