Ibu Negeri Ku

Dec 28, 2009

Kisah yang berlaku zaman persekolahan aku dulu, sewaktu aku baru berada di tingkatan 4. Boleh lah nak cakap yang aku ni muda lagi masa tu ye tak? (muda lah sangat). Kejadian berlaku pada hari Isnin ketika kiteorang semua berada di dalam dewan sekolah untuk menghadiri sesi perhimpunan (event yang paling malas aku nak attend). Boleh dikatakan sape yang bersekolah kat sekolah aku tu bangga sebab perhimpunan diadakan di dalam dewan daripada murid sekolah lain yang terpaksa berhimpun kat padang tengah panas terik (ni pun jadi hal bergaduh antara sekolah).

Aku belum menjadi taiko besar kat sekolah sebab masih ade lagi senior yang berada di tingkatan 5, yang mane kiteorang terpaksa hormat. Kebetulan ade pertandingan menjawab soalan, berbalas pantun dan sajak diadakan pada perhimpunan tu, yang mane hadiahnya setakat kotak pensil je pun (konon balut macam hadiah mahal). Perhimpunan tu dimulakan dengan acara yang sangat bosan, iaitu bersajak, yang hanya disertai oleh 3 orang je, so hadiah pun dapatlah sorang satu kotak pensil (sebab hadiah sampai tempat ketiga je).

Selepas itu, acara berbalas pantun antara wakil kelas-kelas yang cukup kecoh dan heboh, sebabnya banyak pantun yang tak mengikut bait dan rangkap pun, main balun ikut suka hati tengkorak masing-masing jer. Aku dan member-member yang lain tak join sebarang pertandingan sebab tak nak malukan diri sendiri dan lebih suka menonton sambil gelakkan orang (perangai sikit macam setan). Sampai acara terakhir iaitu menjawab soalan-soalan dari cikgu-cikgu yang terpilih untuk memberikan soalan maut (tapi hadiah tetap sama jugak). Aku dan member-member tetap macam biasa tak nak melibatkan diri, sebab nak mengelakkan malu. Tiba-tiba...

Cikgu Rahman: Ape ibu negeri Selangor?

Dengan pantas Nik a.k.a Zorro mengangkat tangan dan terus meluru naik ke pentas sebab nak menjawab soalan tu.

Cikgu Rahman: Hah! ape jawapannya?

Nik: Apelah cikgu ni tanyelah soalan susah-susah sikit. Jawapannya Pandamaran lah.

Cikgu Rahman: Ape bangang ko ni, jawapannya Shah Alam lah!!!

Dengan sepantas cencorot, Nik pun turun dari pentas sambil tersenyum macam kambing yang tak tau erti korban, dan melarikan diri dari dewan tu. Kadar ketawa yang diterima oleh Nik jugak sangat memberangsangkan, satu dewan gamat dengan gelakkan, pekikkan dari semua murid yang ade. Aku hanya mampu tersenyum sebab aku dah tau yang Nik tu memang sengal tahap binturong yang tengah tidor.


Sekian......




Bapok Letup (18SX Only)

Nov 23, 2009

Assalammualaikum....

Ape khabar korang sumer? lama dah aku tak update isi blog aku ni, sekarang ni jer baru nak berkesempatan. Aku semakin bz dan sibuk dengan keje-keje harian aku, makin pening aku nak setelkan keje, lagi-lagi nak hujung tahun ni. Tapi takpelah, aku ambik ni sebagai cabaran hidup, yang penting keje kena siap, kalau ikut hati memang tak boleh tahan, rase nak meletup jer hehehehe...

Malam sabtu yang lepas aku yang baru jer lepas abis bermain futsal, terus melepakkan diri kat kedai yang biase aku melepak (korang pun dah tau kedai mane kan). Ramai lah yang melepak mase tu, mane taknya, malam minggu lah katakan, hujan turun agak renyai time tu. Aku jeling jam dah pukul 10.30 malam, tapi masih ramai lagi yang melepak kat situ, aku yang malas nak ambik port ape yang member aku borakkan, terus setia menonton rancangan kat tv.

Selang beberapa jam, Acoi mengajak kiteorang sumer merayap sebab dah bosan melepak jer (ingat tak tau bosan tadi). Semua pun bersetuju dengan cadangan Acoi tu, aku pulak terpaksa mengikut memandangkan yang aku ni menumpang keta Acoi. Destinasi kiteorang Sunway, ape yang dicari ialah kelainan dunia sekarang iaitu golongan 'bapuk' ataupun 'mak nyah'. Aku pun tak pasti ape yang seronoknya tengok golongan ni, tapi aku tau dorang seronok mengacau bapuk-bapuk ni untuk menghilangkan tensen.

Sampai jer kat kawasan Sunway tu, kiteorang pun terus ke tempat dimana golongan bapuk-bapuk ni menjual diri untuk menyara diri, kat mane tu rahsialah kan (ke korang dah tau?). Dari jauh si Acoi dah aim sorang bapuk ni, punyalah cun mengalahkan pompuan, dia pun nampak tersipu-sipu jer bile kiteorang dok pandang kat dia. Acoi terus merapatkan keta kat bapuk tu.

Kiteorang: sape nama?

Bapuk: Sally bang.

Kiteorang: cunnya, berapa list harga ko ni?

Bapuk: ringan ke berat?

Kiteorang: ringan tu camner?

Bapuk: macam blowjob ke, baru RM90 bang.

Kiteorang: mahalnya, baik carik pompuan tulen.

Bapuk: eh.. ni yang best punyer bang, american stail, hisap siap letup-letup lagi, kalah pompuan tulen you, lagipun saya ni dah jadi tulen bang.

Kiteorang: kah..kah..kah.. hahahahaha....

Acoi terus bergerak meninggalkan Sally tu tadi, sambil merayap lagi berpusing-pusing kat kawasan tu macam pemandu pelancong jer gayanya. Macam-macam lagi gelagat orang yang berada kat kawasan tu, rata-rata yang ramai melanggan bapuk ni terdiri dari golongan pemandu-pemandu lori, anggota polis pun ade jugak tu. Ape yang seronoknya aku pun tak taulah, dunia sekarang ni, maksiat merata-rata, tepi jalan jer pun. Yang lagi menyedihkan, pihak berkuasa bukan nak menahan tapi melanggan lagi ade, entah lah ape nak jadi....

Sekian...

Kisah Seorang Zorro

Nov 2, 2009

Assalammualaikum semua bloggers-bloggers, dah lama rasanya aku tak membuat entry baru kat blog aku ni atau dengan lebih tepat, aku tak melawati blog aku ni. Bukan ape, aku sekarang busy dengan keje yang berlambak-lambak dan terpaksa disiapkan dengan kadar segera. Jadi aku nak meminta maaf ler pada bloggers yang bertanyakan pasal aku seperti Reds, Nini, Jezz, Ixora, Amyliana dan lain-lain lagi. So hari ni aku nak mengupdate ler blog aku ni, memula aku nak ucapkan Happy Besday yang ke-23 kat Nini, semoga panjang umur dan murah rezeki.

Ok kite berbalik kepada story yang aku nak citer hari kat korang sumer, yang mane kes ni terjadi sewaktu aku dibangku (asyik bangku jer) sekolah. Aku bersekolah di sekolah yang menempatkan pelajar lelaki sajer, so kenakalan dan kejahatan antara student tu jadi perkara biase jer. Sewaktu aku di tingkatan 2, kelas aku sesi petang, so bermacam-macam cara kiteorang buat untuk ponteng kelas dengan cara selamat. Salah satunya kiteorang akan cakap nak ke surau untuk bersolat, padahal melepak jer lebih pun.

Pada hari Selasa tu, aku, Nik, Zul, Pipi dan Epak sekali lagi memberikan alasan nak ke surau pada cikgu Sains kiteorang iatu Miss Chin (nak elak kelas Sains yang membosankan). Sampai kat surau, aku, Pipi dan Epak terus mengerjakan solat kat dalam surau yang tak berapa nak kukuh tu. Zul dengan Nik pulak leka berborak kat luar surau sambil melepak dengan gaya selebriti terkenal. Selesai jer solat, kiteorang tengok Zul dengan Nik berlari ke dalam surau dan memulakan solat tanpa mengambil wudhuk terlebih dahulu.

Aku yang pelik hanya memerhatikan jer perangai dua orang badut terkenal sekolah tu (2 orang yang paling kelakar kat sekolah), tanpa aku sedari Ustaz Din berdiri kat belakang kiteorang. Melihat Ustaz Din tengah memerhatikan budak 2 orang tu bersolat, kiteorang pun blah dari surau tu dan ke tempat duduk kat luar surau tu untuk memakai kasut. Selesai jer Zul dengan Nik tu solat pura-pura tu, Ustaz Din terus menghampiri dorang.

Ustaz Din: Aku tengok hangpa (korang) tadi melepak kat luar, tau-tau dah kat dalam surau pulak!!

Zul: Mane ade ustaz, kiteorang sembahyang tadi.

Ustaz Din: Hangpa sembahyang ape?

Nik: Sembahyang Zorro, Ustaz.

Zul: Wei, sembahyang Zohor lah.

Ustaz Din: Tengok tu, nama sembahyang ape pun kau tak tau ye. Sembahyang Zohor berape rakaat??!!!

Nik: Errr.. 2 rakaat.

PANGGGG!!!!.. dua das pelempang hinggap kat pipi Zul dan Nik, kiteorang yang berada kat luar surau tu, separuh mati nak menahan gelak dengan jawapan yang diberikan oleh Nik tu. Tulah yang terjadi bile kite ni ambik lewa jer perkara tentang hal solat ni, nama solat dan berapa rakaat solat pun banyak yang anak Melayu sekarang tak tau. Aku pun taklah alim sangat tapi sejak kejadian tu, aku cuba elakkan dari meninggalkan solat dengan sengaja. Sejak dari peristiwa tu jugak kiteorang panggil si Nik tu dengan nama baru dia iatu Zorro... hehehehehe

Sekian...


Outside Vs Inside

Oct 20, 2009

Pada sabtu yang lepas ni, aku banyak tidor jer sebab seminggu aku kepenatan buat keje-keje yang ade kat meja aku. Nak pulak sekarang ni aku buat part time repair dengan jual handphone original dan ap pun ade (sape nak repair ke beli baru ke, aku boleh tolong dapat harga murahlah... hehehe promote). Biler malam, Acoi (bisnes partner aku) mengajak aku pergi ambik handphone sorang customer yang berurusan dengan kiteorang. Dia ni beli handphone jenis SonyEricsson model yang baru W995 original (banyak duit dia ni), so kiteorang pun bergerak ke tempat supplier handphone kiteorang tu.

Sampai kat tempat supplier tu, aku pun belek-belek handphone tu, masukkan lagu, games, themes dan macam-macam lagi application yang owner handphone ni nak lah. Lepas dah puas hati membelek handphone tu (handphone mahal sape tak nak belek), kiteorang pun bergerak balik ke rumah. Acoi terus menuju ke highway NKVE sebab nak mengelakkan jalan town Klang yang sangat jem teruk sekarang (boleh giler mengadap jem ni). Sambil Acoi drive kereta, aku pulak masih lagi sibuk membelek handphone tu macam orang jakun, bukan ape nanti owner tu tanye ape-ape pasal handphone tu bolehlah aku jawab nanti.




Dalam pertengahan perjalanan kat highway tu, kiteorang yang berada di line tengah berasa sangat kagum dengan kereta yang berada kat line kanan tu (line laju). Sebijik kereta Ferrari F430 berwarna merah pearl dengan megah berada di line kanan tu, kelajuan sekitar 90 km/j. Macam batak kejaplah aku dengan Acoi tengok kereta Ferrari tu, bunyi kereta tu pun dah macam iras-iras kereta F1 dah. Tak puas hati dengan pandangan yang kurang jelas, aku suruh Acoi laju sikit biar rapat dengan kereta tu, senang aku nak perhatikan kereta tu luar dalam.

Baru jer kereta Acoi selari dengan kereta Ferrari tu, ade pulak sebijik kereta Wira SE warna merah dengan laju datang dari arah belakang kereta Ferrari tu. Biler Wira tu dah dekat dengan Ferrari tu, driver Wira tu dengan sombong bagi high beam kat Ferrari tu. Driver Ferrari tu yang mungkin terasa tercabar dengan perbuatan driver Wira tersebut, terus pecut kereta dia full pedal, macam pelesit kereta Ferrari tu tinggalkan Wira tu. Macam nak mati jer aku tengok Driver Wira tu tekan pedal nak mengejar Ferrari tadi yang dah hilang dari pandangan aku.




Aku dengan Acoi terus gelak berdekah-dekah tengok driver Wira tu terus slowkan kereta dan ambik line tengah betul-betul depan kereta Acoi. Mungkin dia malu tahap cipan kot atas insiden tu yang diperhatikan ramai manusia. Walaupun aku bengang sikit sebab tak dapat tengok Ferrari tu puas-puas, tapi terhibur dengan lawak cipan driver Wira tu yang tak ukur kereta di poket sendiri. Berangan nak pintas kereta buatan luar negara yang memang kite dah tau tahap lajunya dengan menggunakan kereta buatan kite yang standard lagi suci. Aku tak kutuk kereta buatan kite tapi benda ni memang lawak pada aku hahahahahaha...

Sekian...



Baru Bangkit Dari Kubur!!!!

Oct 19, 2009

Assalammualaikum...

Ape khabar korang sumer, amacam tajuk entry aku tu? hehehehe... pertama sekali aku tau ramai yang mengamuk sebab aku dah lame tak update blog aku ni. Jangan kata sawang jer yang ade kat blog aku ni, siap dah berabuk, bersemak, berpasir, semualah. Aku tersangatlah bz dengan kerja-kerja aku yang terpaksa disetelkan dengan kadar segera (dah mengalahkan buruh binaan dah). Kepada Jezz, Nini, The Reds, Fhad, Easza, Dj Epoi dan lain-lain bloggers yang dah mengamuk dan bertanyakan aku menghilang kemana tu, aku mintak maaf sebab tak dapat nak mengupdate blog aku.

Hari ni aku free sikit, so petang kang aku post entry baru yek, aku mintak sorry kat korang hehehe... sekarang ni aku nak serbu blog Nini, Jezz, Amyliana, Fhad, The Reds (padan muka Liverpool kalah), dan sape-sape lagi lah....

Sekian.....


Muka Aku Yg Sebenar (a.k.a Miji The Lanun)

Oct 9, 2009

Sejak aku berblog, aku tak pernah tunjuk muka sebenar aku kat korang dan rakan-rakan blog yg lain. Ade sebab kenapa aku tak letak gambar aku kat blog ni, sebab aku tak minat bergambar, tu yang tak banyak gambar aku kat dunia ni. Nanti aku citer kenapa aku tak suka bergambar kat korang, baru korang tau citer sebenar nanti. Tapi hari ni aku akan tunjuk gambar aku kat blog ni untuk tontonan korang semua. Lagipun dah ramai kawan-kawan blog aku nak tengok muka aku ni (bukan hensem pun, cute jer hahahahaha), macam Jezz, Amy Liana, so hari ni aku puaskan lah hati korang yek.... Sila lah tengok gambar aku di bawah ni....

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'






HAAAAAA!!!!... amacam cute tak gambar aku ni? hehehehe ni gambar aku masa kecik dengan abang aku yang sulung (si Cerpelai tulah). Masa kecik-kecik dulu, kulit aku putih gebu dan agak tembam sikit, orang kampung pun gelar aku si tembam. Tapi dah besar, dah tua ni aku dah kurus, dan kulit pun dah transform jadi Darth Vader (nama pun lanun) hehehehe....


p/s: jangan marah yek, gambar tu je yang aku dapat tunjuk kat korang, jadilah yek dari takde hehehehe...


Akulah Ketua Itu

Oct 7, 2009

Citer ni berlaku sewaktu aku tengah galak merempit dengan motosikal, ketika itu umur aku baru belasan tahun jer (kira tak berape nak matang lagi ler). Time tu aku rase dalam tingkatan 4 atau 5 kot, aku agak liar sikit mase tu, maklumlah sekolah pun lelaki jer, perangai pun agak macam setan sikit. Aku join bebudak motor kat tempat aku yang adelah dalam seramai 15 orang ahli, yang bestnya team aku ni punyalah baik, dalam 15 orang tu cuma 4 orang jer yang hisap rokok, aku dan baki yang lain tak hisap rokok (katakan tak nak kepada rokok).

Cuma yang tak baiknya kiteorang ni suka berlumba haram antara ahli team motor kiteorang ni, sape yang kalah kena isi minyak motor yang menang (full tank). Satu hari tu kiteorang semua dah bosan melepak dan berlumba haram ni, masing-masing cuba nak bagi idea untuk menghilangkan bosan. Tiba-tiba Zam bersuara, "Jom kite kejar anjing nak?, pastu kite baling dengan batu, bagi anjing kurang sikit kat taman perumahan kite ni". Yang lain pun terus setuju je memandangkan masing-masing dah bosan tahap dewata raya pun. Maka bermulalah plan kiteorang mengejar dan menghambat anjing tu dengan batu dan kayu, habis semua anjing dan anak-anak anjing kat taman perumahan tu kiteorang hambat.

Tak cukup kat taman perumahan kiteorang je, taman perumahan sebelah pun kiteorang hambat anjing-anjing tu, tak aman hidup anjing-anjing tu. Time tu baru dengar je bunyi motor, anjing-anjing yang ade terus lari melintang patah eh.. lintang pukang, belum sempat kiteorang nak kejar, betapa takutnya anjing-anjing kat situ dengan team aku. Satu malam tu tengah kiteorang menghambat anjing sampai lari dari taman perumahan aku, member aku yang bernama Deli menjerit.

Deli: Akulah ketua anjing!!! (sebenarnya nak cakap ketua pemusnah anjing).

Kiteorang: Hahahahaha!!!!

Pipi: Ape sengal kau ni cakap kau ketua anjing hahahaha!!!

Deli: Eh, tak lah aku ni anjing select!!! (sebenarnya nak cakap pemusnah anjing yang terpilih).

Acoi: Hahahaha!!! bodoh betul kau ni, ape yang kau nak cakap sebenarnya? kau ni jenis anjing polis ke? terpilih konon.

Kiteorang: Hahahahahaha!!!

Deli: Ape aku cakap ni???? bodohnya aku.

Sampai berguling-guling jugaklah kiteorang gelakkan si Deli tu, macam nak pecah urat tengkuk aku gelak. Deli yang malu terus buat muka bodoh sambil sambung kejar anjing yang ade, kiteorang pulak terus gelak sampai puas. Deli ni memang ade masalah percakapan, kadang-kadang dia bercakap tanpa berfikir, tu yang selalu salah je dia sebut.

Start dari hari tu sampailah sekarang, kiteorang panggil Deli ni "Dog", sebab peristiwa ketua anjing tu, Deli pun dah biase dan tak kisah dah kiteorang panggil nickname dia camtu. Mula-mula tu dia mengamuk jugak bile kiteorang panggil dia Dog, tapi lama-lama dia pun tau dia tak boleh buat ape-ape. Pengajaran dari citer ni, sila berfikir dulu sebelum buang eh... sebelum cakap.

Sekian....

Jawapan Periksa Yang Jujur

Oct 6, 2009

Citer ni berlaku masa zaman aku berada di tingkatan 5, aku ni bersekolah di sekolah lelaki sajer, tak bercampur dengan perempuan. Jadi tahap kenakalan budak-budak kat sekolah aku ni memang melampau dari tahap dewa. Kalau kes bargaduh antara pelajar tu dah jadi perkara biase kat sekolah aku, sampai mati pun ade dorang bergaduh. Dulu mase aku mula mendaftar tingkatan 1 kat sekolah tu, hari pertama orientasi jer dah ade yang bergaduh sampai mati depan mata aku, takut jugak aku tengok.

Oklah kite sambung citer aku tadi, masa di tingkatan 5, aku dah jadi senior kat sekolah tu, geng2 aku antara yang jadi kepala nakal kat sekolah tu. Aku sendiri kena panggil ketua geng 6 Jahanam, sebab aku dan 5 orang lagi member aku berkawan rapat, pergi mane2 pun enam orang ni jugak. Kalangan kawan-kawan yang lain pun semuanya otak biul dan sewel gak macam aku, sampai kadang-kadang cikgu pun malas nak melayan kiteorang.

Antara 6 sekawan ni, ade sorang member aku yang sangat sewel otaknya, dia ni bernama Rafiq tapi kiteorang panggil dia Botak je senang (adelah sengal macam member aku Pipi tu). 5 lagi bernama Tabak, Alif, Are-nip, Syaf dan Miji (akulah tu hehehe..). Kejadian ni berlaku masa kiteorang baru lepas menjawab kertas peperiksaan SPM subjek Sains, aku dan 5 lagi member aku pergi melepak kat kantin sambil berborak hal soalan SPM tadi.


Syaf: Soalan yang dia tanya berikan penjelasan mengapa berlaku pembakaran di luar tabung uji tu korang jawab ape?

Aku: Aku bedal je, tak ingat pulak ape aku tulis tadi.

Are-nip: Ala tu senang je, aku jawab sebab ade oksigen di luar tabung uji.

Alif: Oh tu ke jawapannya?

Are-nip: Agaknyalah kot, kau jawab ape Botak?

Dengan muka selamba Botak menjawab

'

'

'

'

'

'

'

'

Botak: Hanya Allah yang maha mengetahui.

Punyalah sempoi si Botak ni jawab soalan SPM camtu, nak hancur masa depan agaknya. Tapi kiteorang punya gelak macam nak pecah perut mengenangkan si Botak tu punya selamba jawab camtu walaupun kiteorang dah tau yang dia tu memang sewel. Memang tak salah jawapan Botak tu, memang Allah tu maha mengetahui, aku pun tak menafikannya, tapi kalau jawab camtu time soalan SPM subjek Sains, nak ke dorang terima. Lepas result SPM keluar, Botak dapat 5C untuk subjek Sains, kira berbaloi lah jugak kot dia jawab camtu. Entahlah...

Sekian...


Award Dari Nini & Tag Dari Amyliana & Sutera Kasih (Yann)

Oct 5, 2009

Assalammualaikum...

Hari ni baru aku berkesempatan nak update blog aku, maklumlah bz dengan keje-keje aku ni yang memang berlambak ni. Aku nak mintak maaf lah kepada Nini, Amy Liana & Sutera Kasih (Yann) sebab lambat nak post award dengan tag yang korang bagi ni


(Award Dari Nini)




Ni pulak tag dari Amy Liana & Sutera Kasih

  • age: tak ingat...dah tua..
  • birthday: dah lepas dah
  • eye colour: cekelat kot..tak pun hitam
  • talent: boleh membuat loyar buruk tanpa berfikir hahaha..
  • favourite thing to do: main game...tido
  • favourite movie: star wars..transformers.. etc
  • best friend: ramai..malas nak mention..
  • who do you hate: ramai jugak..malas nak mention..
  • do you have a pet: yes
  • if so whats its name: tah..panggil wooiii je
  • favourite colour: red, black and white
  • where were you born: salak tinggi, sepang
  • your grade: politeknik

FINISH THE QUESTION

  • i love: love u too...
  • i can: tido
  • i just: want to finish answering this question
  • i wonder: what u are

WHAT WERE YOU

  • doing last: finish my work..
  • the last song you heard: the others by cromok
  • what are you wearing: pakaian lah, ape punya soalan tah..
  • who were you talking to last: my officer
  • when was the last time you cry: tak ingat
  • what was the last movie you watched: G-Force (merepek punyer citer)

Siap pun, sape2 nak buat sile ambik yer.. kang aku paksa korang marah pulak hehehe... Sekian..





Al-kisah Sembahyang Raya Di Perantauan

Sep 29, 2009

Assalammualaikum..

Lama aku tak mengupdate blog aku ni, dah bersawang dah aku tengok, betul punya pulun cuti aku ni hehehe. Sebenarnya aku masih lagi takde mood nak menulis kat blog aku ni, dengan tensen kerja dan masalah yang aku hadapi, terase malas nak menaip. Tapi sebab aku dah malas nak buat keje aku, baik aku layan blog aku jap hehehe.

Oklah, kembali pada tajuk yang aku nak citerkan kat korang, pasal hal sembahyang raya tempoh hari. Pada hari ahad yang lalu bersamaan 1 Syawal, aku dah bangun seawal pukul 7.30 pagi (ceh..awal ke tu), aku mandi dan bersiap nak ke masjid. Dengan memakai baju melayu hijau (tahun lepas punya), aku bergerak ke masjid bersama-sama ayah dan adik laki aku dengan menaiki kereta pakcik aku.

Sampai je kat masjid, aku terus masuk ke dalam dan duduk kat satu barisan bahagian tengah masjid. Tempat aku ni sebahagian kampung, so ramai orang-orang yang pegi sembahyang raya kat masjid ni, tiap-tiap tahun pun penuh sampai ke luar masjid (pernah gak aku tak dapat sembahyang raya sebab penuh hehehe). Selang 2-3 minit, sampailah member-member aku kat masjid tu dan dorang pun duduk kat sebelah aku (aku kapten maa..). Selesai sembahyang raya, kiteorang pun balik ke rumah masing-masing untuk aktiviti makan-makan dan bermaaf-maafan antara keluarga.

Dalam pukul 10.30 pagi camtu, Acoi call aku, ajak datang beraya kat rumah dia, aku pun terus cakap orait je (duduk rumah pun bosan gak). Sampai kat rumah acoi, ramai member-member aku yang lain dah terconggok kat rumah Acoi tu, kiteorang pun berbual kosong sambil buat lawak bodoh. Tiba-tiba Pejal bersuara, ayatnya seperti dibawah.

Pejal: Aku kadang-kadang rasa bangga gila dapat sembahyang raya kat luar negara ni.

Acoi: Ape kau ni dah gile ke? pagi tadi kan kau sembahyang kat sebelah aku je

Aku: Tah, buang tebiat kau ni, mabuk ke?

Pejal: Laa.. takkan korang tak perasan, tempat kite ni kan banyak kilang, tiap-tiap tahun pun orang-orang Bangla, Nepal, Indon yang meramaikan masjid tempat kite ni. Aku dah rasa macam sembahyang kat luar negara dah, bukan kat Malaysia hahahaha..

Aku: Betul gak cakap kau tu, camne masjid tak penuh sesak, penuh dengan orang Bangla je hehehehe...

Acoi: Kira aku setuju lah dengan cakap kau tu, selalu cakap kau ni tak boleh pakai satu pun, tapi hari ni baru aku perasan otak kau ni berfungsi jugak yer...

Pejal: Kepala hotak kau!!!

Kiteorang: Hahahahahahahaha....

Tepat pukul 12.00 tengahari aku pun blah dari rumah Acoi, sebab nak balik ke kampung aku kat Perak nun. Bila aku fikirkan balik cakap Pejal tu memang ade betulnya, negara kite ni dah kembali dijajah oleh bangsa asing ni. Tapi aku tak menyalahkan bangsa kite yang dikatakan punca masalah kebanjiran bangsa asing kat negara kita ni berlaku sebab bangsa kite ni dikatakan memilih kerja. Semua orang nak berjaya, terpulang pada hak individu lah nak mencari kerja yang macam mane pun. Aku tak nak komen lebih-lebih pasal isu sentitif ni hehehe... Ape pun lu orang pikirlah sendiri...

Sekian...



Acapan eh... Ucapan

Sep 17, 2009


Di sebabkan aku bz yang amat untuk menyetelkan keje-keje aku sebelum aku boleh bercuti dengan happy selama seminggu, so aku mintak maaf banyak-banyak pada semua rakan bloggers, di mana aku tak sempat nak jengok blog korang. Aku pun tak dapat nak update blog aku sangat, hari ni last aku entry post sebab nak cuti raya seminggu. Pada semua rakan bloggers, aku ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin (batin ade ker?) pada semua bloggers yang menyokong aku, ampun sekiranya selama aku berblogging, aku ade terkasar bahasa, dan menyinggung perasaan korang semua.

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN KEPADA

*cerpelai*
*fieza*

*easza*

*jezz*

*kapten luffy*

*missylily*

*tun teja*

*nini*

*ct*

*sweetrose maria*

*missdiya84*

*tangan hitam*

*emilyrockz*

*bujang susah*

*frodo*

*b'jue corner*

*amy liana8886*
*dj epoi*

*ixora*

*abang besi*

*ayudeadwish*
*yoro okino*

*hanilopiplopz*

*slap me plz*

*jard*

honey bunny*

*sutera kasih*

*fhad*

*metamorphosis boy*

*Quni*
*lifesaver*

*cookie divine*

*mai pot pet*
*relevan*


dan lain-lain bloggers yang tak aku sebut, jangan kecik hati pulok, ape pun korang memang best... hehehe.....

Aku, Dia & Karangan Itu

Sep 14, 2009

Hal ni berlaku sewaktu aku berada di tingkatan 4 pada tahun berape aku dah tak ingat sangat. Aku ade seorang kawan yang amat rapat dengan aku dari tingkatan 1 lagi, nama dia Pipi (laki ni bukan pompuan). Dia ni agak lembab sikit dalam subjek Bahasa Inggeris, dari UPSR sampai ke PMR dia dapat score 'E' dalam subjek B.I tu (sampai SPM pun fail). Dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 dia dalam kelas kedua dalam course perdagangan, aku pulak kelas pertama, so kelas kiteorang sebelah menyebelah je.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu kelas dorang kena berkongsi dengan kelas aku dalam subjek B.I tu sebab cikgu dorang cuti seminggu. Pipi ni nak jadikan aku hamba pengajar B.I pada dia, so dia cepat-cepat duduk sebelah aku dengan sorang lagi member dia bernama Zul (Zul ni pandai gak B.I macam aku hehehe). Cikgu pulak suruh buat satu karangan bertajuk " My Holiday ", cerita tentang cuti dan ape yang kite buat time cuti tulah. Awal-awal lagi Pipi dah bertanya macam-macam kat aku dengan Zul, dan menciplak sikitlah ayat-ayat aku dan Zul. Kiteorang tak pernah kisah pun Pipi ni nak menciplak ayat kiteorang, sebab nama pun member baik, tapi cikgu yang perasan Pipi ni tengah meniru ayat kiteorang, terus sound kat dia.

Cikgu: Pipi!!, buat ayat sendiri, bila nak pandai kalau asyik meniru ayat orang je.

Pipi: Yelah cikgu.

Lepas dah tamat masa yang diberikan oleh cikgu tu untuk menyiapkan karangan, dia pun mintak kertas semua pelajar. Terus dia ambik kertas aku, Zul dan Pipi sebab nak pastikan kiteorang tak meniru masa buat karangan tu. Mula-mula dia check kertas aku dulu, sampai habis jugaklah dia baca karangan aku, lepas tu dia baca karangan Zul pulak sampai habis. Kemudian sampai giliran karangan Pipi pulak, baru 5 minit dia baca, terus dia tergelak-gelak macam kena histeria. Korang nak tau kenape? sila baca ayat Pipi di bawah.

"One day, i want to help my mother to cook a food, first i go to supermarket to buy a can milk, but i excident to a can milk that have many to arrange (tapi saya terlanggar tin susu yang disusun banyak-banyak). I come back to home and i look my mother was a rice cooker" (saya balik rumah dan tengok mak saya tengah masak nasi).

Macam manelah cikgu tu tak gelak, ade ke dia cakap mak dia periuk nasik, konon dia nak tulis mak dia tengah masak nasik. Lepas habis cikgu tu baca karangan dia, cikgu tu pun bacakan karangan dia kat semua pelajar. Macam nak mampus aku dengan member yang lain gelak dengar ayat karangan dia tu. Pipi tu pulak setiap hari Selasa langsung tak datang sekolah sebab ade mata pelajaran Bahasa Ingerris (malu kot hahaha). Pengajaran dari cerita ni, kalau tak tau tu sile bertanya, jangan tunjuk macam pandai sangat hehehehe.

Sekian....







Ape Gunanye????

Sep 10, 2009

Malam semalam, aku keluar lagi melepak dengan sahabat baik aku, sape lagi kalau bukan Acoi. Tempat melepak macam biaselah, kedai makan yang boleh kata hari-hari aku melepak kat situ (agak2 dah berape banyak duit aku melabur kat kedai makan tu??). Tengah sedap melayan citer Johan Rambot (citer Rambo lah tu), datang pulak lagi 3 orang member aku melepak sekali, iatu Pejal, Shaz dan Erin. So budak-budak bujang ni ape lagi kejenya berborak kosong jelah sambil layan tengok tv.

Aku macam biaselah, jarang nak menyampuk ape yg dorang tu berborak, aku lebih banyak layan tengok citer Rambo tu (lama tak tengok). Macam-macamlah yang diborakkan oleh member-member aku ni, dari topik politik, berita sukan, hal keje dan sampailah topik puasa ni. Acoi mula bercakap yang dia penat berkerja di luar ofis (nama pun sales person), penat berjalan dan cuaca pun panas je kat luar, lagi pulak bulan puasa ni, so tekak pun haus. Aku pun bersetuju dengan Acoi sebab aku pun kadang-kadang ditugaskan kerja di luar ofis, keadaan cuaca yang tak menentu ni buat aku jadi letih dan haus sangat.


Erin pulak mengatakan yang dia mengalami kekurangan air dalam badan, sebab kejenya hanya didalam ofis, dan aircond tu menyejat air dalam badan dia (tah betul ke tidak teori dia ni). Tiba-tiba Pejal pun bercakap yang dia sangat konsisten berpuasa sampaikan naik kering bibir dia berpuasa. Sikit air pun tak singgah ke bibir dia, menjaga puasa punya pasal.

Acoi: Sepanjang hari ko pose, langsung sikit air pun tak kena bibir ko?

Pejal: Yelah, aku pose dengan bersungguh-sungguh tau, bukan macam korang.

Acoi: Kalau camtu baik ko tak payah pose je.

Pejal: Apehal pulak?

Acoi: Dah sah-sah ko tak sembahyang, abis ko cakap sikit air pun tak kena bibir ko kan. Kalau sembahyang kan kena amik air sembahyang, so kenalah jugak bibir ko tu dengan air kan!!!. Baik tak payah pose kalau ko tak sembahyang hahahaha!!!!

Pejal: Jahanam ko!!

Camtulah keadaan Pejal dan Acoi yang pantang berjumpe mesti nak bergaduh secara sengal camtu. Kiteorang yang lain tergelak-gelak berdekah-dekah lepas dengar ape yang Acoi cakap. Ade betulnya cakap Acoi tu walaupun di sebenarnya bergurau. Di bulan yang mulia ni, kite semua hendaklah melakukan banyak amal ibadat, tak guna hanya berpuasa je semata-mata tanpa melakukan ibadat. Lagipun solat tu tiang agama dan dituntut untuk kita mengerjakannya...

Sekian...


Mendengar Itu Penting

Sep 9, 2009

Hari khamis yang lepas aku telah menghadiri satu ceramah yang bertajuk "Budaya Kerja Cemerlang" (biaselah nama pun keje gomen). Dah lah pagi tu aku memang bz giler dengan keje yang menimbun macam biase, ceramah tu pulak start pukul 11.30 pagi. Lepas dah setelkan keje yang mane sempat, dalam pukul 11.20 pagi tu aku pun bergerak ke Auditorium dengan member ofis aku yang bernama Awe (budak kelate ni). Sampai kat tempat ceramah tu, ramai dah yang duduk kat dalam, aku pun cepat-cepat ambik tempat duduk, Awe pulak duduk sebelah aku.

Tepat pukul 11.45 pagi barulah penceramah tu sampai (tak biase pergi klang katanya.. tu yang lambat), dia pun memulakanlah ceramah yang berkaitan dengan budaya kerja cemerlang tu. Oleh sebab dia tu ustaz dari Kelantan, maka ceramah dia lebih ke arah agama lah (Awe tu sukelah orang kampung dia kan). Dia selitkan lah unsur-unsur lawak dalam ceramah dia, tapi oleh sebab loghat dia loghat kelate, maka Awe tu sorang je yang gelak sebab yang lain tak berape nak faham (aku faham tapi tak larat nak gelak). Selang 30 minit, Kak Tiya call aku, oleh sebab aku duduk depan, maka penceramah tu nampaklah aku nak jawab call tu.

Kak Tiya: Nanti... jumpe Kak Jem...@@@$#$% buk.. vok..

Aku: Hah?? bubur lambok?!! ok2, saya tengah dengar ceramah ni.

Antara dengar dan tidak ape yang Kak Tiya cakap kat aku, sebab aku segan nak bercakap depan penceramah tu (dia pun pandang kerek jer kat aku). Aku terfikir jugak, Kak Jem yang mane satu Kak Tiya nak aku jumpe, sebab ade sorang di tingkat 4 dan sorang lagi kat tingkat 5. Aku pun terus jumpe Kak Jem kat tingkat 5, mintak bubur lambok, walaupun aku sendiri musykil kenapa mintak bubur lambok tengahari buta camtu.

Kak Jem: Hah?? mane ade bubur lambok kat aku, giler ko ni mintak time2 camni, kalau petang tu yelah jugak.

Dengan seribu persoalan aku pun blah dari situ, sampai kat ofis aku, aku terus menceritakan hal tu kat Kak Tiya.

Kak Tiya: Hahahahaha, ko ni apehal?? pekak ke ape? aku suruh jumpe Kak Jem tingkat 4, mintak buku vote, bukan bubur lambok.

Aku: Ceh mane nak dengar

Kak Tiya: Tulah lain kali dengar betul-betul, jangan terus letak je... hahahaha

Dengan perasaan malu, aku terus buat keje macam takde ape-ape berlaku. Satu ofis gelakkan aku hari tu, nak je aku lari keje tempat lain, camnelah aku boleh konfiden Kak Tiya mintak bubur lambok ni. Hampeh betullah, mane aku nak letak muka aku lepas ni. Pengajaran dari cerita ni, malu bertanya sesat jalan, kalau dah salah kena gelak... hehehehe.

Sekian...

Kisah Seram Ker???? (Part 7 Legaa....)

Sep 8, 2009

Mula-mula aku nak mintak maaf sebab lama sangat baru nak post sambungan citer seram yang pernah aku lalui ni. Maklumlah dengan bz keje lagi, bz buat tag lagi, mane sempat aku nak post citer yang terbaru ye tak (poyo jer... tapi memang aku bz pun). Mane bloggers yang bagi aku tag dan award tu insyallah akan aku buat bile ade kelapangan nanti, aku tau aku ade hutang tag lagi kat korang kan. So entry kali ni adelah sambungan citer part 6 yang sebelum ni aku post. Korang nak tau ape yang terjadi, bacalah yer.

Lepas dah bermacam-macam gangguan yang terjadi kat aku dan bebudak rumah sewa tu, kiteorang jadi tak tahan. Lebih dari 2 orang jugaklah yang bercadang nak pindah ke rumah sewa yang lain je (tak termasuk aku yer..). Tapi Pejal selaku ketua kat rumah sewa aku tu mencadangkan kat kiteorang supaya pergi berjumpa tuan rumah sewa tu sekali lagi untuk mintak pertolongan dari dia. So malamnya aku, Pejal, Am, Boroi dan Kerul bergerak ke rumah tuan rumah sewa aku tu. Sampai je kat rumah dia kiteorang terus mintak tolong kat dia untuk mengaturkan satu kenduri doa selamat untuk rumah sewa kiteorang tu, yelah dah dia orang Melaka, mesti dia kenal dengan tok imam surau kat taman perumahan kiteorang tu.

Tuan rumah aku bersetuju nak tolong aturkan kenduri tu dengan orang surau kat taman perumahan kiteorang tu (duit kenduri tuan rumah sponsor hahahaha..). Malam sabtu minggu tu berlangsung lah kenduri doa selamat kat rumah sewa aku tu, ramai jugaklah yang datang wakil dari surau taman tu. Lepas dah selesai kenduri doa selamat tu, kiteorang pakat-pakatlah ucap terima kasih pada yang hadir lagi-lagi kat tuan rumah sewa aku tu (yelah dah dia sponsor pulak kan). Hari ahad keesokannya pulak kiteorang mengemas rumah sebab dah bersepah dengan barang-barang kenduri malam sabtu tu (ingat bujang lelaki tak rajin ker???).

Minggu pertama selepas kenduri doa selamat tu, rumah sewa tu dah takde berlaku ape-ape gangguan lagi, punyalah happy kiteorang kat rumah tu sebab akhirnya dah bebas dari gangguan mahkluk halus tu. Tapi walau camne pun kiteorang still berjaga-jaga lagi, manelah tau buatnya 'hantu' tu menganggu lagi, tak aman lagi ler jawabnya. Lepas sebulan alhamdulillah still takde ape-ape yang tak elok berlaku kat rumah tu, kiteorang pulak setiap sebulan sekali mesti buat bacaan Yassin kat rumah tu secara beramai-ramai (sajer nak amankan keadaan kat rumah sambil beribadat ye tak..).Lepas habis semester pembelajaran masih lagi aman keadaan rumah tu, kiteorang pun dah tak berape takut dan risau lagi tinggal kat rumah sewa tu.

Masuk semester latihan praktikal, aku mendapat tempat latihan di Selangor negeri aku sendiri dan member-member aku yang lain mendapat tempat latihan di negeri dorang, so rumah sewa tu ditinggalkan kosong tanpa penghuni. Kiteorang pakat bayar sewa untuk tempoh 6 bulan yang mane kiteorang pergi menjalani latihan praktikal tu, sebab lepas habis latihan praktikal, ade lagi satu semester pembelajaran, so kiteorang malas nak carik rumah sewa lain (kira macam booking rumah tulah..). Lepas habis tempoh 6 bulan menjalani latihan praktikal di tempat yang telah ditetapkan, kiteorang akhirnya kembali ke rumah sewa tu untuk satu lagi semester pembelajaran. Keadaan rumah betul-betul suram masa ketibaan kiteorang (yelah 6 bulan tak dijaga..hampeh punya tuan rumah), segala semak dah meninggi, sampah tak terbuang. Petang tu jugak kiteorang mengemas rumah tu, tak tahan dengan keadaan rumah yang bersepah tu.

Lepas selesai mengemas kiteorang pun melepak dan berborak pada malamnya, tapi tak sangka gangguan yang berlaku kat rumah tu akan berulang lagi, korang nak tau ape yang terjadi??, tunggu sambungan Kisah Seram Ker???? (Part 8 Penamat..)

Bersambung....





Tag & Award Lagik (Dari Sutera Kasih)

Sep 4, 2009

Sekali lagi aku di tag dan diberikan award sampai 2 dari sutera kasih. Penat aku buat tag jer minggu ni, tapi takpelah, tu tanda korang sayang kat aku (chewwaahh pooddaah...). Layan jelah kat bawah ni.


1. Apakah pengangkutan yg anda gemari untuk bercuti?
kereta aku

2. Dalam seminggu, berapa kali anda kerap lupa tentang sesuatu?
macam perli aku jer soalan ni, aku memang pelupa sikit, sbb bz (bukan sbb dah tua yer..)

3. Harijadi siapakah yg anda mampu ingat?
family...tunang (ehem2)...member rapat

4. Boleh berikan sebab?
tak boleh, suka hati akulah nak ingat besday sape

5. Jika diberi peluang mengundurkan masa, adakah anda akan cuba memperbetulkan keadaan?
sape tak nak

6. Kenapa (berikan sebab bagi jawapan anda diatas)
suka hati akulah

7. Secara kiraan kasar, berapakah usia blog anda?
ntah lah, 3-4 bulan je kot

8. Siapakah rakan blog yg anda mahu mereka buat tag ni?
sape nak buat amik ler



Tag yg ke-2


1. Nama timangan anda
miji...man...

2. Anda seorang yang?
peramah(kalau dah kenal)...kelakar...penyakat...suka loyar buruk..

3. Insan teristimewa
family...tunang (ehem2)...member2 rapat

4. Lagu kesukaan anda
semua lagu dari:

-cromok-
-ftg-
-sil khannaz-
dan lagu metal yg lain

5. Makanan kesukaan anda
ayam masak merah...mee goreng...

6. Sikap yg membuatkan anda stress
penyibuk..kurang ajor..dengki..penipu...

7. Warna kesukaan
merah...hitam...putih..

8. 3 benda yg mesti ade dalam beg
duit..ic..lesen

9. bila kali terakhir anda menangis
tak ingat..lama dah tak nangis hehehe

10. tag 6 rakan anda
sape nak buat amiklah...terbuka pada semua..




Mari Mengetag Bersama Ayu (Ade Award Daa..)

Sep 3, 2009

Aku telah di berikan award sekali lagi dari ayu dan macam biase adelah soalan yang aku kena jawab (hamppeeiihh...). Sajer je berselindung di sebalik award nak bagi tag ni yer. Korang layan ler kat bawah ni.


Nyatakan 6 faktor menarik tentang pemberi award ni.
** beliau seorang perempuan (mestilah nama pun ayu)
** rajin bagi aku award dan tag
** manusia aneh (dia yg cakap sendiri)
** banyak tengok kartun (dia cakap jugak)
** obses kepada coklat (ni pun dia cakap)
** minat comic

Setiap blogger mesti menyatakan 9 fakta/hobi diri sendiri.
** minat muzik (lagi2 metal)
** suka baca komik
** cita-cita nak jadi raja lanun
** suka kaler merah
** open minded
** suka bergurau dan menyakat orang
** bertolak ansur (orang cakap hehehe..)
** berfikiran matang dan jauh (ni pun orang cakap hahahaha)
** obses dengan pc game (lagi2 bola)

Pilih 10 orang penerima award & describe tentang mereka.
** jezz-rakan blog yang prihatin dan rajin masuk blog aku
** nini-member blog yang selalu aku sakat
** missylily-antara yg terawal join blog aku
** amy liana8886-orang yg rajin singgah blog aku
** jard-member baru yg aku rajin masuk blog dia
** missdiya84-sis yg mempunyai blog yg cun
** honey bunny-antara yg baru join blog aku tapi rajin singgah
** slap me plz-orang yang rajin terjah blog aku
** sutera kasih-adik yg mempunyai tulisan kat blog yg kecik
** tangan hitam-bro yg selalu masuk blog aku & blog dia memang best

Award Lagik!!! Dari Honey Bunny, Amy Liana8886 & Missylily (Ade Gak Soalan Tu)

Sep 2, 2009

Lagi sekali aku dapat award dari ketiga-tiga bloggers ni iatu honey bunny, amy liana8886 dan misylily (follow ler dorang ni kerana dorang member blog yg best wa cakap lu....). Tapi aku tak ler rase blog aku ni cute sampai boleh dapat award ni, anyway thanks a lot kepada korang sumer..



1. siapakah kawan yg pertama sekali ketika anda buat blog ni?
tak ingat pulak, en. cerpelai kot dgn bini dia fiza pastu baru jezz

2. siapakah orang yg pertama sekali yg memberi anda award?
sutera kasih kot

3. siapakah orang yg terakhir yg membuat anda nangis?
arwah opah

4. bila berbuka pose ape yg anda makan dulu?
mestilah makanan hehehehe...

5. bila anda sedang berangan...siapa yg selalu ganggu anda?
angan-angan yg baru...

6. lagu terakhir yg anda dengar?
sebutir pasir di kaki hehehe...

7. blog siapa yg terakhir anda melawat?
tuan blog yg bagi aku award ni (ketiga-tiga diatas)

8. cerita yg terakhir anda tengok?
ironman (semalam kat umah)

9. novel yg paling anda gemari?
kisah mat romeo

10. anda hendak memberi award & tag ni kepada siapa?
**fiza
**jard (hahahaha)
**ayudeadwish
**abg besi
**slap me plz
**ixora
**sape2 lagi nak amik jelah (terbuka kpd semua followers aku)

Sekian...



Award Dari AyudeadwisH (Ade Tag Sikit Ler)

Aku dah di berikan award oleh ayu ni lama dah, tapi sebab aku bz dengan keje, baru nak perasan award ko ni ayu. Harap maaf yer sebab terlepas pandang pulak. Ape pun terima kasih lah aku ucapkan pada ayu ni atas pemberian award ni kat aku hehehe.



** kena letak award ni kat blog korang **

- tengoklah nanti free aku letak -



** bagi award pada 10 blogger yg rapat ngan korang atau sesape jelah yg korang nak bagi **


- yelah nak bagilah ni -



** memberitahu penerima award ni dengan memberi komen di blog mereka **


- kena ker? -



** 10 orang yg ditag adalah **


- nini -

- jezz -
- missylily -
- amy liana886 -
- missdiya84 -
- jard -
- honey bunny -
- sutera kasih -
- ixora -
- slap me plz -

Sekian......

Tag dari Nini & Amy Liana8886

Sep 1, 2009

Nama Penuh: Tarmizi Mikhail (aku suke nama ni)
Tarikh Lahir: 11 Jun
Tempat Lahir: Rumah Nenek, Sepang Selangor
Tempat Anda Dibesarkan: Klang

1. Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?
A'ai, Didi, E'et dan lain-lain

2. Apakah permainan masa kecil yang anda ingat?
konda kondi...baling selipar...polis entry...nyorok-nyorok...

3. Kalau anda bergaduh dengan kawan anda, apakah kata-kata yang anda nyatakan pada mereka?
kepala lutut punya budak...hampeh...jahanam kau...

4. Di kawasan manakah yang menjadi tempat faveret anda bermain?
sungai belakang rumah...dalam rumah...tepi rumah...

5. Apakah cita-cita anda masa kecil?
manager bank...pegawai perhilitan...pengemis...

6. Apakah kartun atau rancangan tv yang anda gemari dan masih ingat sampai sekarang?
maskman...tomatoman...ultraman...suria baja hitam...dragonball...

7. Makanan ringan apakah yang akan anda borong di kedai?
alibaba...ding dang...tora dtg lagi...ape lagi jajan yg ade...

8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yang anda teringin sangat nak jumpa sekarang?
takde pun...

9. Apakah gelaran anda masa kecik?
sham...angah...

10. Nyatakan seberapa banyak rakan bloger anda yang anda ingin tahu zaman kanak-kanaknya?
sape yang nak buat amik jelah... tapi aku nak tau citer ko lah jard, dj epoi dgn ixora...

Aku Dah Kembali!!!! (Award Dari Sutera Kasih & Honey Bunny)

Aku dah kembali!!!!, setelah beberape lama terpaksa bekerja macam buruh kontraktor walaupun aku bukan buruh hahahaha. Kepada rakan2 blog aku jangan lah marah yer, mekasih still bagi sokongan kat aku untuk terus berblog hehehe. Sebenarnya aku still bz lagi tapi dapatlah jugak nak post entry baru ni, aku nak mengucapkan terima kasih kat sutera kasih dan honey bunny sebab bagi award ni kat aku hehehe.


1. Sapa Nama Kitak?
Tarmizi Mikhail

2. Tadik Kitak Sungkey Mam Pa?
Makan Nasik Jer Dengan Lauk Ayam Masak Kurma (ni semalam ler)

3. Baju Raya Taun Towk Wana Pa?
Hijau Dengan Unggu


So aku panjangkan anugerah ni kepada jezz, jard, nini, tangan hitam, abg besi, missylily, amy liana8886, missdiya84, tun teja, ct, nazlee, dj epoi, ixora, honey bunny, sutera kasih, ayudeadwish, hanilopiplopz, missxyanne, yoro okino, slap me plz dan rakan-rakan blog yang lain. Lepas ni aku buat tag ko yer amy liana8886.

Adios...






Maaf Kengkawan

Aug 25, 2009


Assalammualaikum...

Kepada rakan-rakan blog ku semua, aku nak meminta ampun dan maaf sebab 2-3 hari ni aku akan sibuk mengejar dateline keje-keje aku. Aku akan sambung citer kat blog aku ni secepat yang mungkin, paling awal besok, paling lewat jumaat atau sabtu..

Aku akan melawat blog korang macam biasa, tapi aku cuma takde masa nak update citer kat blog aku. Maklumlah sekarang peak time keje-keje aku, kepada yang menyokong aku seperti jezz, nini, missdiya84, amy liana8886, jard, abg besi, dj epoi, ayudeadwish, emilyrockz, missylily, kapten luffy, tun teja, tangan hitam, bujang susah, frodo, ixora, ct, b'jue corner dan lain-lain bloggers ribuan terima kasih di ucapkan, aku akan update citer terbaru aku secepat mungkin...

Sekian terima kasih..


SELAMAT BERPUASA SEMUA

Setan Memang Kuat!!!

Aug 24, 2009

Assalammualaikum...

Dah 3 hari dah pun seluruh umat Islam di muka bumi ni berpuasa, kalau ade umat Islam di planet lain tu aku tak tau lah pulak (sape tak pose dosa..). Aku pulak merasakan tahun ni sedikit berbeza lah bulan puasa ni, sebab aku ade anak buah (anak cerpelai dgn fieza), nak pulak tu cerpelai dengan anak bini dia datang melawat kat rumah aku semalam. Rasa seronoklah dapat bermain dengan anak buah aku, dah pandai bercakap dan melawak je kejenya.

Apepun tu bukan ape yang aku nak citer pada kali ni, citernya bermula begini, pada puasa pertama hari sabtu yang lalu. Aku sekerluarga berpuasa lah macam umat Islam yang lain, aku bangun sahur makan ayam kentuki yang mak aku beli malamnya (macam omputih makan ayam kentuki). Petangnya aku lebih banyak melepak sambil menyiapkan keje-keje ofis yang aku bawak balik kat rumah, nak harap buat kat tempat keje je bila nak siap (dedikasi sungguh aku ni hahaha). Lepas berbuka dan solat, aku melepak lagi tengok tv pulak kat rumah, tiba-tiba aku mendapat sms dari member aku si Acoi mengajak lepak kat kedai makan (bulan puasa pun melepak). Aku yang malas nak menolak, pun terus setuju je dengan pelawaan Acoi tu, yang best dengan Acoi ni, mesti dia yang datang ambik aku kat rumah (aku kan boss dalam team bebudak aku hahaha..).

Sampai kat kedai makan, ramai jugak yang melepak kat kedai tu, maklumlah baru start puasa, dah dekat raya karang kuranglah yang melepak. Aku dengan Acoi pun ambik seat kat meja tengah sebab meja lain dah full, lepas dah order air kiteorang pun berborak macam biasa. Selang 15 minit, Pejal dengan Shaz datang dan join aku melepak dan berbual kosong (macam ayat novel), masing-masing pun berceritalah pengalaman berpuasa dulu-dulu sampailah sekarang. Lepas turn aku bercerita, Acoi pulak sambung citer pengalaman puasa dia, kemudian baru Shaz pulak menyampuk pasal pengalaman puasa dia, sampailah turn Pejal bercerita (Pejal ni terkenal sebagai budak yang paling biul dalam team aku).

Pejal: Korang tau, tadi masa tengahari aku lalu lah kat dapur sebab nak mandi, sekali aku tengok makanan yang ade kat meja makan tu, terliur aku.

Kiteorang: Apehal petang-petang mak kau dah masak? Family kau tak puasa ke?

Pejal: Bukanlah, tu lauk masa bersahur tadilah, aku rase nak makan je time tu, kuat betul godaan setan ni kan.

Acoi: Yang aku tau bulan puasa ni mane ade setan, kalau ade yang terlepas pun kaulah setan tu!!!

Pejal: Kepala lutut kau!!

Kiteorang dah berguling-guling ketawa dah time tu, si Pejal ni memang dah terkenal dengan perangai nakal dia melampau tahap gaban. Banyak penduduk kat tempat aku kena kacau dengan dia, so sesuailah Acoi gelarkan dia setan (sekadar gurau-gurau jer). Lepas dah habis melepak dan ketawa macam orang gile, kiteorang pun balik menuju ke rumah masing-masing.

Aku setuju dengan cakap Acoi tu, bulan puasa yang mulia ni semua syaitan dan iblis dah di rantai dan di penjara, so kalau ade pun godaan di bulan puasa ni, tu semua berpunca dari nafsu masing-masing. Yang penting kite kena kuatkan iman dan banyakkan bersabar dalam semua hal di bulan puasa ni, bukan saje kena tahan lapar, tapi kena jugak tahan nafsu diri sendiri, pada aku nafsu tu yang banyak membuatkan kite lalai dan lupa pada tanggungjawab kite selama ni. Bak kata pepatah "Kalau ikutkan nafsu, nanti lesu", so sebagai orang Islam sama-samalah kite mencari keberkatan di bulan yang mulia ni.

Sekian...




Tag Lagi.... (Dari Wanny Pulok)

Aug 21, 2009

** 5 Perkara Yang Anda Suke Tentang Bulan Puasa:

- boleh dapat banyak pahala (ye ke hehehe..)
- solat tarawikh
- hantu kena rantai (macam tiru jer jawapan)
- time berbuka banyak makanan (kdg2 membazir)
- bersahur (minggu pertama je bangun hahaha..)

** 5 Perkara Yang Best Masa Bulan Puasa:

- takde orang nak mengumpat dah (kalau ade berdosaaa..)
- main mercun (hati2 jgn sampai terbakar rumah)
- tak banyak keje (boleh balik awal, tak payah ot)
- melawat bazaar ramadhan (tapi tak beli barang pun)
- boleh save budjet, menyimpan utk masa depan aku

** 5 Jenis Makanan/Minuman Yang Wajib Ade Masa Berbuka Puasa:

- roti jala
- roti john (bukan john rambo..)
- ayam masak merah
- air tembikai laicincau (ade ke??..)
- nasik ler..

** 5 Perkara Yang Wajib Anda Lakukan Sebelum Berpuasa:

- ganti puasa (kalau ade ler yg tinggal)
- bangun pagi
- sahur
- gosok gigi
- tido balik

** 5 Cerita Best/Tak Best Puasa Anda:

- kena kerja time pose (tak best)
- kena ot time pose (tak best)
- kantoi tak pose time umur 5 tahun dulu dengan ayah (best kot..)
- berpuasa time duduk rumah bujang (best woo..)
- terjatuh makanan yang beli time nak berbuka (kena pelangkung dgn mak aku)

** 5 Orang Yang Terpaksa Bocorkan Rahsia Puasa Diaorang:

- frodo
- missylily
- nini
- ixora
- ayudeadwish




Terima kasih lah kat wanny sebab menyenaraikan aku untuk buat tag ni, dah lah besok nak pose, keje banyak pulak tu. Nasib baik ko dah kena jezz, kalau tak aku dah pass kat ko dah. Sape yang kena tu sila buat hahahaha....

First Time Aku Kena Daa... (Tag Dari Jezz)

1. Anda rasa anda Hot?
Kau ingat aku ni duduk dalam oven ke nak rase panas.

2. Upload gambar kesayangan anda.


3. Kenape anda suka gambar ini?
Tu je gambar yang ade.


4. Bile kali terakhir anda makan pizza?
Tah, tak ingat laa pulok.


5. Lagu terakhir yang anda dengar?
Cerita Kedai Kopi.


6. Ape yang kamu buat sambil selesaikan tag ni?
Kejar masa nak balik pergi solat jumaat (dah lewat dah ni).


7. Selain dari nama sendiri anda suka dipanggil dengan nama ape?
miji...man...khazraj...


8. Tag lagi 6 orang tanpa kekesalan.

-cerpelai-
-fieza-
-rockmetaller-
-missdiya84-
-tangan hitam-
-amy liana8886-

** siapa no. 1 kepada anda?
abang aku yang banyak mempengaruhi minat aku

** bagaimana pulak dengan no. 3?
abang besi yang keras tapi penyayang hahaha.

** pendapat anda pada no. 4?
sis yang rajin komen blog aku.

** kata sesuatu tentang orang ke-2
kakak ipar aku yang gile glamer hehehe (bini cerpelai).



Ribuan terima kasih kepada jezz yang dah tag aku kali ni, jangan tag aku lagi dah, malas aku nak buat, dan pada yang dah kena tag tu jangan lupe pulak nak buat pulak hahaha...


SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA








Blog Widget by LinkWithin