Al-kisah Sembahyang Raya Di Perantauan

Sep 29, 2009

Assalammualaikum..

Lama aku tak mengupdate blog aku ni, dah bersawang dah aku tengok, betul punya pulun cuti aku ni hehehe. Sebenarnya aku masih lagi takde mood nak menulis kat blog aku ni, dengan tensen kerja dan masalah yang aku hadapi, terase malas nak menaip. Tapi sebab aku dah malas nak buat keje aku, baik aku layan blog aku jap hehehe.

Oklah, kembali pada tajuk yang aku nak citerkan kat korang, pasal hal sembahyang raya tempoh hari. Pada hari ahad yang lalu bersamaan 1 Syawal, aku dah bangun seawal pukul 7.30 pagi (ceh..awal ke tu), aku mandi dan bersiap nak ke masjid. Dengan memakai baju melayu hijau (tahun lepas punya), aku bergerak ke masjid bersama-sama ayah dan adik laki aku dengan menaiki kereta pakcik aku.

Sampai je kat masjid, aku terus masuk ke dalam dan duduk kat satu barisan bahagian tengah masjid. Tempat aku ni sebahagian kampung, so ramai orang-orang yang pegi sembahyang raya kat masjid ni, tiap-tiap tahun pun penuh sampai ke luar masjid (pernah gak aku tak dapat sembahyang raya sebab penuh hehehe). Selang 2-3 minit, sampailah member-member aku kat masjid tu dan dorang pun duduk kat sebelah aku (aku kapten maa..). Selesai sembahyang raya, kiteorang pun balik ke rumah masing-masing untuk aktiviti makan-makan dan bermaaf-maafan antara keluarga.

Dalam pukul 10.30 pagi camtu, Acoi call aku, ajak datang beraya kat rumah dia, aku pun terus cakap orait je (duduk rumah pun bosan gak). Sampai kat rumah acoi, ramai member-member aku yang lain dah terconggok kat rumah Acoi tu, kiteorang pun berbual kosong sambil buat lawak bodoh. Tiba-tiba Pejal bersuara, ayatnya seperti dibawah.

Pejal: Aku kadang-kadang rasa bangga gila dapat sembahyang raya kat luar negara ni.

Acoi: Ape kau ni dah gile ke? pagi tadi kan kau sembahyang kat sebelah aku je

Aku: Tah, buang tebiat kau ni, mabuk ke?

Pejal: Laa.. takkan korang tak perasan, tempat kite ni kan banyak kilang, tiap-tiap tahun pun orang-orang Bangla, Nepal, Indon yang meramaikan masjid tempat kite ni. Aku dah rasa macam sembahyang kat luar negara dah, bukan kat Malaysia hahahaha..

Aku: Betul gak cakap kau tu, camne masjid tak penuh sesak, penuh dengan orang Bangla je hehehehe...

Acoi: Kira aku setuju lah dengan cakap kau tu, selalu cakap kau ni tak boleh pakai satu pun, tapi hari ni baru aku perasan otak kau ni berfungsi jugak yer...

Pejal: Kepala hotak kau!!!

Kiteorang: Hahahahahahahaha....

Tepat pukul 12.00 tengahari aku pun blah dari rumah Acoi, sebab nak balik ke kampung aku kat Perak nun. Bila aku fikirkan balik cakap Pejal tu memang ade betulnya, negara kite ni dah kembali dijajah oleh bangsa asing ni. Tapi aku tak menyalahkan bangsa kite yang dikatakan punca masalah kebanjiran bangsa asing kat negara kita ni berlaku sebab bangsa kite ni dikatakan memilih kerja. Semua orang nak berjaya, terpulang pada hak individu lah nak mencari kerja yang macam mane pun. Aku tak nak komen lebih-lebih pasal isu sentitif ni hehehe... Ape pun lu orang pikirlah sendiri...

Sekian...



18 comments:

fhad said...

hahah.. ko pegi mane2 tempat pun pun macam oversea jugak.. event aku dok putrajaya ni pun da macam kat indon je.. ramai btol dorng duk cni kje.. wat sesak je dowh.. jum kite anta dorng blk.. hahah

Zulfadzly said...

aje benor kata kamu yop..tempat aku pon seroper..so tahun ni aku x semayang raya kat mesjid..aku g surau jer..kalau kat mesjid..hilang bau one drop perfume..semua bau perfume import dari Bangla!! huh!! x khusyuk solat teman..

~amy liana8886~ said...

betul tu miji..kadang2 takut nk kuo sorg2 kat kl nie..ye la ramai sgt bangla dgn nepal..tp skrg ni yg sy perasan kalau naik lrt ramai giler negro..tah dr mana datangnyer..tp betul rakyat malaysia ni mmg pilih sikit keje..tp xsemua..huhu..

✖sLap mE pLz!™✖ said...

a'a laa..
te pon xde mood nk update blog..
xtao nk tuleh pe..
kije pon byk..
skadar drop comment la..
spya korg xlupa diri ini sob3

abang besi said...

hahahaa.,...gua igt lu duk kt indon td...kui3....hahaha....=)

missdiya84 said...

lorhh ingat kan beraye kat mane plak..rupe sini2 je..sys pon lame tak update blog ni huhu...dan lame tak bagi komen..pape pun selamat ari raye ye

miji said...

fhad:
aku setuju dgn ko tu, negara kite ni dah terlebih majmuk sebenarnye, mcm2 bangsa ade... dah mcm astro, mcm2 adaaaa...

p/s: ko ingat aku keje imigresen ke nak hantar dorg balik hahaha

miji said...

zulfadzly:
aje ye benor kate kamu tu yop...ate negare demokrasi katenye yop..terima jelah keadaannye..tapi teman pun menyampah weeeiii...banyak bebenor banglanye pun..

miji said...

amy liana8886:
betul tu, sekarang ni gejala negro dah terlampau banyak sangat kat negara kite ni, dah tu buat jenayah lagi...memang dasar tak kenang dek untung nak buat hal kat negara kite ni..

p/s:abis polis ade pun tak buat keje (bukan semua polis lah)

miji said...

slap me plz:
samelah aku pun dah takde mood nak update blog ni...

abang besi:
banyak lu punya indon, gua ni lanun maa... dari caribbean hehehe

miji said...

missdiya84:
hehehe saje buat gempak jer tajuk tu sis, orait selamat hari raya sis

fhad said...

hahah... kite wat cam indon wat lah.. kasi sweeping indon plak.. hahah

♥ayudeadwish♥ said...

sib baek mat2 bangla tuh tak ingatkan korang ni sebangsa ngan dorang gak...hahaha~~

cookie devine said...

ado bau ketiak x?
tempat Cik Cookie masih bersih.

miji said...

fhad:
tak nak aku sweeping indon tu, malaysia lagi best maa... hahaha lagipun tak minat berjalan ke indon, kalau gi caribbean nak lah boleh jadi lanun hehehe

miji said...

ayudeadwish:
cehh.. aku melayu lah... tapi keturunan lanun lah hehehehe

cookie divine:
tah lah, tak larat aku nak gi cium bau ketiak dorg tu sis hehehe... tapi tempat aku dah dijajah ler...

jai@jezz said...

hahahaha.... x payah pegi jauh-jauh... kat mesia pon x mcm mesia... indon ngan bangla jerk penuh...

weih x der pic raya ke..??

miji said...

jezz:
betul..betul..betul.. aku kdng2 fedup tengok bangsa asing ni penuh kat malaysia, nak2 negro tu, angin je tengok dorg

pic raya takde, aku tak pernah tngkap gambar raya sejak dari kecik lagi...

Blog Widget by LinkWithin