Aku, Dia & Karangan Itu

Sep 14, 2009

Hal ni berlaku sewaktu aku berada di tingkatan 4 pada tahun berape aku dah tak ingat sangat. Aku ade seorang kawan yang amat rapat dengan aku dari tingkatan 1 lagi, nama dia Pipi (laki ni bukan pompuan). Dia ni agak lembab sikit dalam subjek Bahasa Inggeris, dari UPSR sampai ke PMR dia dapat score 'E' dalam subjek B.I tu (sampai SPM pun fail). Dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 dia dalam kelas kedua dalam course perdagangan, aku pulak kelas pertama, so kelas kiteorang sebelah menyebelah je.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu kelas dorang kena berkongsi dengan kelas aku dalam subjek B.I tu sebab cikgu dorang cuti seminggu. Pipi ni nak jadikan aku hamba pengajar B.I pada dia, so dia cepat-cepat duduk sebelah aku dengan sorang lagi member dia bernama Zul (Zul ni pandai gak B.I macam aku hehehe). Cikgu pulak suruh buat satu karangan bertajuk " My Holiday ", cerita tentang cuti dan ape yang kite buat time cuti tulah. Awal-awal lagi Pipi dah bertanya macam-macam kat aku dengan Zul, dan menciplak sikitlah ayat-ayat aku dan Zul. Kiteorang tak pernah kisah pun Pipi ni nak menciplak ayat kiteorang, sebab nama pun member baik, tapi cikgu yang perasan Pipi ni tengah meniru ayat kiteorang, terus sound kat dia.

Cikgu: Pipi!!, buat ayat sendiri, bila nak pandai kalau asyik meniru ayat orang je.

Pipi: Yelah cikgu.

Lepas dah tamat masa yang diberikan oleh cikgu tu untuk menyiapkan karangan, dia pun mintak kertas semua pelajar. Terus dia ambik kertas aku, Zul dan Pipi sebab nak pastikan kiteorang tak meniru masa buat karangan tu. Mula-mula dia check kertas aku dulu, sampai habis jugaklah dia baca karangan aku, lepas tu dia baca karangan Zul pulak sampai habis. Kemudian sampai giliran karangan Pipi pulak, baru 5 minit dia baca, terus dia tergelak-gelak macam kena histeria. Korang nak tau kenape? sila baca ayat Pipi di bawah.

"One day, i want to help my mother to cook a food, first i go to supermarket to buy a can milk, but i excident to a can milk that have many to arrange (tapi saya terlanggar tin susu yang disusun banyak-banyak). I come back to home and i look my mother was a rice cooker" (saya balik rumah dan tengok mak saya tengah masak nasi).

Macam manelah cikgu tu tak gelak, ade ke dia cakap mak dia periuk nasik, konon dia nak tulis mak dia tengah masak nasik. Lepas habis cikgu tu baca karangan dia, cikgu tu pun bacakan karangan dia kat semua pelajar. Macam nak mampus aku dengan member yang lain gelak dengar ayat karangan dia tu. Pipi tu pulak setiap hari Selasa langsung tak datang sekolah sebab ade mata pelajaran Bahasa Ingerris (malu kot hahaha). Pengajaran dari cerita ni, kalau tak tau tu sile bertanya, jangan tunjuk macam pandai sangat hehehehe.

Sekian....







23 comments:

Nini said...

kau dan member kau berjaya miji!!

berjaya wat aku jadik mcm che'gu yg terbahak2 tu jugak..

adess..

kem salam kat kwn kau tu eaa..??

ina said...

hahaa...
klaka.. adeh.. leh plak his mom was a rice cooker! adoii... huuhuu ;P

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

HAHAHHAHAAAAAAAAAAAAA....gelak sakan akak kt opis ni..adoii...

Pipi yang da kawen tu kan??

♥ayudeadwish♥ said...

nga~~ tak baek taw ngutuk org.. kurang pahala pose.. cian pipi jdk mangsa keadaan

fhad said...

hahaha...sengal la.. aku bru bace ni.. mmg pening la mmber lu tuh.. hahah.. ko nye cite wat aku tingat mmbr aku mase form 6 dulu.. pasal esei tamadun islam.. wat karangan cam sial je.. hahah

cookie devine said...

Pipi mcmn skrg?

miji said...

nini:
hehehe mekasih sbb terhibur hehehe..

tak boleh kirim slm, dia dah kawin hahaha

miji said...

ina:
hehehe tulah pasal, dia ckp mak dia periuk nasik yg aku tak tahan tu

fieza:
yup, pipi mane lagi hehehe

miji said...

ayudeadwish:
ler... bukan kutuk ler ayu, cuma nak berkongsi citer lawak je time skolah dulu.... aku dah mintak maap kat pipi pun hehehe

fhad:
ye ke, ko pun ade member camtu yer hahaha...citerlah nanti

miji said...

cookie divine:
pipi skrg alhamdulillah dah bekerja di sektor perkapalan... dan dah berkahwin,, serta bakal menimang cahaya mata yg pertama hehehe

Quni said...

hahahaha..
kelakar tul..
ada ke mak dia tukar jadi rice cooker
tak pernah dibuat org la...
mn peginya PIPI skarang???

Monkey D Luffy said...

hahaha

ko penaya member sendiri ker

kesian tul

Nini said...

hoh!! aku suro kem salam kosong2 jek ah..

bukan kem salam berperasaan..

ape laa kau..

missdiya84 said...

hakhak..sadis je bila balik rumah mak dah jadi periuk nasi...adehaii

emilyrockz said...

hahaha..takbek wei..
kalo aku jd pipi tu kompem aku pindah skolah dah..;p

jai@jezz said...

adoiii.... awat la benggap nyer kawan kau tu... x leh salahkan dia gak.. aku dulu time skull pon BI aku hampeih... tp bler dh keje per semua br OK. =P

MiSsyLiLy said...

kahkahkah... adei.. sian mak dier..

miji said...

quni:
pipi ok je, dah bekerja & dah berkahwin

luffy:
mane ade penaya kapten hahaha

miji said...

nini:
eh ko pun ade perasaan ke nini hehehehe

missdiya84:
tulah, mak dia transformers kot hahahaha

miji said...

emilyrockz:
hehehe dia tak pindah, tapi ponteng kelas B.I je hahaha

jezz:
biaselah, nama pun laki, gangster sikit hahaha, ko pun bengap B.I ke jezz? samelah kite weeiii..

miji said...

missylily:
kesian kat mak dia ker??? mak dia pun gelak cam kena rasuk dengar dia buat karangan camtu hehehehehe

honey bunny said...

kelakar giler r..
ta henti gelak nih..
hek3...

miji said...

honey bunny:
hehehe lawok yer, biaselah member semua sengal hahaha

Blog Widget by LinkWithin