Mendengar Itu Penting

Sep 9, 2009

Hari khamis yang lepas aku telah menghadiri satu ceramah yang bertajuk "Budaya Kerja Cemerlang" (biaselah nama pun keje gomen). Dah lah pagi tu aku memang bz giler dengan keje yang menimbun macam biase, ceramah tu pulak start pukul 11.30 pagi. Lepas dah setelkan keje yang mane sempat, dalam pukul 11.20 pagi tu aku pun bergerak ke Auditorium dengan member ofis aku yang bernama Awe (budak kelate ni). Sampai kat tempat ceramah tu, ramai dah yang duduk kat dalam, aku pun cepat-cepat ambik tempat duduk, Awe pulak duduk sebelah aku.

Tepat pukul 11.45 pagi barulah penceramah tu sampai (tak biase pergi klang katanya.. tu yang lambat), dia pun memulakanlah ceramah yang berkaitan dengan budaya kerja cemerlang tu. Oleh sebab dia tu ustaz dari Kelantan, maka ceramah dia lebih ke arah agama lah (Awe tu sukelah orang kampung dia kan). Dia selitkan lah unsur-unsur lawak dalam ceramah dia, tapi oleh sebab loghat dia loghat kelate, maka Awe tu sorang je yang gelak sebab yang lain tak berape nak faham (aku faham tapi tak larat nak gelak). Selang 30 minit, Kak Tiya call aku, oleh sebab aku duduk depan, maka penceramah tu nampaklah aku nak jawab call tu.

Kak Tiya: Nanti... jumpe Kak Jem...@@@$#$% buk.. vok..

Aku: Hah?? bubur lambok?!! ok2, saya tengah dengar ceramah ni.

Antara dengar dan tidak ape yang Kak Tiya cakap kat aku, sebab aku segan nak bercakap depan penceramah tu (dia pun pandang kerek jer kat aku). Aku terfikir jugak, Kak Jem yang mane satu Kak Tiya nak aku jumpe, sebab ade sorang di tingkat 4 dan sorang lagi kat tingkat 5. Aku pun terus jumpe Kak Jem kat tingkat 5, mintak bubur lambok, walaupun aku sendiri musykil kenapa mintak bubur lambok tengahari buta camtu.

Kak Jem: Hah?? mane ade bubur lambok kat aku, giler ko ni mintak time2 camni, kalau petang tu yelah jugak.

Dengan seribu persoalan aku pun blah dari situ, sampai kat ofis aku, aku terus menceritakan hal tu kat Kak Tiya.

Kak Tiya: Hahahahaha, ko ni apehal?? pekak ke ape? aku suruh jumpe Kak Jem tingkat 4, mintak buku vote, bukan bubur lambok.

Aku: Ceh mane nak dengar

Kak Tiya: Tulah lain kali dengar betul-betul, jangan terus letak je... hahahaha

Dengan perasaan malu, aku terus buat keje macam takde ape-ape berlaku. Satu ofis gelakkan aku hari tu, nak je aku lari keje tempat lain, camnelah aku boleh konfiden Kak Tiya mintak bubur lambok ni. Hampeh betullah, mane aku nak letak muka aku lepas ni. Pengajaran dari cerita ni, malu bertanya sesat jalan, kalau dah salah kena gelak... hehehehe.

Sekian...

36 comments:

Metamorphosis Boy said...

aiseyman..aku faham bulan poser takleh korek telinga..malam2 pas terawikh tu..bawak2 la korek..kahkahkah..

miji said...

metamorphosis boy:
ceh lu kutuk aku gak yer, hehehe aku dah korek pun, masa tu kelam kabut letak phone tu yg tak dengar beb keh..keh..keh..

Quni said...

heheheh..
kelakar tul la..
masa nie mesti tengah mengidam sangat nak mkn bubur lambok..
tue yg salah dgr....
hahahaha....

~amy liana8886~ said...

miji2..ni mesti kes kpale otak dh pk bubur lambuk je..tu tetiba je mtk bbr lambuk..nsib la kak jem tu xtuduh ko xpose..kalau x lg dpt 1 kes..hehe..

MiSsyLiLy said...

hahahaha... adei lah...
len kali, kalo tak pasti.. call blk.. tnye btl2.. ini idak, main terjah jek... kahkahkah **sori miji, gelak lebiy sgt** hehe

Nini said...

tak beragak dowh!!

tak logik pon 1 hal..

iskk..

kau mmg badot laa pakcik.. haha!!

tangan hitam said...

hahaha apo la kau....

jai@jezz said...

kah kah kah.. weih.. telingga mu x korek brapa lama dah..? org suh amik buku vote bukan bubur lambok.. adoii..~

miji said...

quni:
hehehe tak mengidam pun bubur lambok tu, tapi wrong information ler hehehe

miji said...

amy liana8886:
kalau dia ckp aku tak pose, aku seligi dahi dia hehehe

missylily:
tulah, aku tak terpikir pulak nak tepon balik, hahaha nasib lah benda dah jadi yer tak...

miji said...

nini:
logik ape, kan dekat2 jer tu, buku vote dgn bubur lambok hahaha

badut yer, nak bayar gaji aku ke hahaha

TuN TeJa said...

lein kali cal balik double confirm yerk...malu itu adalah salah satu perkara biasa ya adik2....(aku lak cam penceramah...he..he..

miji said...

tangan hitam:
hahaha apolah aku kan...tersilap dengar jer bro... aauuwww... hehehe

jezz:
aku korek hari2 lah telinga aku ni, tersilap dengar jer hehehe, perkataan tu dkt2 jer ape keh..keh..keh..

miji said...

tun teja:
hahaha aku dah ckp, tak terpikir pulak nak tepon balik confirmkan hal tu, jgn mare yer tuan penceramah..

fhad said...

aduhhh bro.. malu siot.. jauh betol lari tuh.. hahaha.. kalo aku jd ko mesti blk tu trus amik bubur lambuk pastu kasi lambak kat muke.. hahaha... pastu band mkn bubur lambuk setahun.. wakka

miji said...

fhad:
mmg aku malu, ko ade tmpt nak nyorok tak, klau ade aku nak tumpang hehehehe

p/s: aku mmg tak berape suke pun bubur lambok hehehe

fathiahRAIHANA said...

hehehee
malu nye

abang besi said...

gua tensen gila dgr ceramah...hu...

lama tk kemari?bl nk tkr lgu megadeth ni?

emilyrockz said...

anda ini sangat sengal jugak ropanya...haha ;p

AwEk TaRaBaS said...

hahaha...kalu aku dh benti kejer....

missdiya84 said...

ini mesti kes lapar..sampai buku vote jadi bubur lambuk haha..nak bubur lambuk pi beli sendiri ahh miji kehkeh

miji said...

fathiahraihana:
adesss.. malunyer aku

abg besi:
tak minat megadeath sangat, cromok baru layan... hehehe

miji said...

emilyrockz:
ceit.. ckp aku sengal pulak... tak dengar lah hehehe

miji said...

awek tarabas:
ko berenti dulu baru aku berenti hehehe

missdiya84:
hehehe tak lapar pun mase tu, tapi mamai kot...

nak tunggu yg free jugak, beli tak save budjet...

abang besi said...

dgr dl..sekali dgr megadeth,pasti suka smpai bl2..trust me bebeh...gua sarankan album youthanasia utk lu.

yoro okino said...

hahah..
telinga penuh ngan bijih tu
huuh
mlm nie korek2 skit

ina said...

hahakkhakk.. nie msti kes lapa gegile nieh..! tak beragak btoi la ko niehh!!

honey bunny said...

hahahahaha..sangatla lawak!!
mau tergolek dibuatnyer..
pna gk kena cmnih..
malu glew r.
haha=)

fhad said...

ko nak temapy nyorok ke miji> meh datng nyorok kat bilik aku.. bilik aku bersepah ngn fail2 lame ni.. hahah.. aku kat ofis lagi ni x blk.. gler seram aku sorng2.. pakai lampu meja je ni.. lampu ofis kol 9.30 tadi otometik padam.. wahhhhhhhhhhhh... takot...

P/s : jgn bgtaw org... aku pun x suke mkn bubuk lambuk gak.. x sedap pun.. hahaha

miji said...

abg besi:
dah dengar pun bro... tapi tak berape minat megadeath ni... cromok & sil khannaz tetap di hati hehehe

yoro okino:
aku dah korek ler... hampeiihhh ko..

miji said...

ina:
hehehe suke ko gelakkan aku yer

honey bunny:
ko pun suker yer cessss...

miji said...

fhad:
tak nak aku temankan ko... kalau temankan pompuan takpe gak hahahaha

p/s: bagusss... ade geng tak minat bubur lambok hahaha

jai@jezz said...

walaweee....~ komen kau naik x ingat tu.. dah 30++ cayalah..~

miji said...

jezz:
campur dgn komen aku mmglah jadi 30... apelah ko jezz

Jard The Great said...

miji tukar layout.. cett.. minta alamat.. ehehe.. antar kat jardness@gmail.com

miji said...

jard:
yelah nanti aku free aku bg kat ko

Blog Widget by LinkWithin