Setan Memang Kuat!!!

Aug 24, 2009

Assalammualaikum...

Dah 3 hari dah pun seluruh umat Islam di muka bumi ni berpuasa, kalau ade umat Islam di planet lain tu aku tak tau lah pulak (sape tak pose dosa..). Aku pulak merasakan tahun ni sedikit berbeza lah bulan puasa ni, sebab aku ade anak buah (anak cerpelai dgn fieza), nak pulak tu cerpelai dengan anak bini dia datang melawat kat rumah aku semalam. Rasa seronoklah dapat bermain dengan anak buah aku, dah pandai bercakap dan melawak je kejenya.

Apepun tu bukan ape yang aku nak citer pada kali ni, citernya bermula begini, pada puasa pertama hari sabtu yang lalu. Aku sekerluarga berpuasa lah macam umat Islam yang lain, aku bangun sahur makan ayam kentuki yang mak aku beli malamnya (macam omputih makan ayam kentuki). Petangnya aku lebih banyak melepak sambil menyiapkan keje-keje ofis yang aku bawak balik kat rumah, nak harap buat kat tempat keje je bila nak siap (dedikasi sungguh aku ni hahaha). Lepas berbuka dan solat, aku melepak lagi tengok tv pulak kat rumah, tiba-tiba aku mendapat sms dari member aku si Acoi mengajak lepak kat kedai makan (bulan puasa pun melepak). Aku yang malas nak menolak, pun terus setuju je dengan pelawaan Acoi tu, yang best dengan Acoi ni, mesti dia yang datang ambik aku kat rumah (aku kan boss dalam team bebudak aku hahaha..).

Sampai kat kedai makan, ramai jugak yang melepak kat kedai tu, maklumlah baru start puasa, dah dekat raya karang kuranglah yang melepak. Aku dengan Acoi pun ambik seat kat meja tengah sebab meja lain dah full, lepas dah order air kiteorang pun berborak macam biasa. Selang 15 minit, Pejal dengan Shaz datang dan join aku melepak dan berbual kosong (macam ayat novel), masing-masing pun berceritalah pengalaman berpuasa dulu-dulu sampailah sekarang. Lepas turn aku bercerita, Acoi pulak sambung citer pengalaman puasa dia, kemudian baru Shaz pulak menyampuk pasal pengalaman puasa dia, sampailah turn Pejal bercerita (Pejal ni terkenal sebagai budak yang paling biul dalam team aku).

Pejal: Korang tau, tadi masa tengahari aku lalu lah kat dapur sebab nak mandi, sekali aku tengok makanan yang ade kat meja makan tu, terliur aku.

Kiteorang: Apehal petang-petang mak kau dah masak? Family kau tak puasa ke?

Pejal: Bukanlah, tu lauk masa bersahur tadilah, aku rase nak makan je time tu, kuat betul godaan setan ni kan.

Acoi: Yang aku tau bulan puasa ni mane ade setan, kalau ade yang terlepas pun kaulah setan tu!!!

Pejal: Kepala lutut kau!!

Kiteorang dah berguling-guling ketawa dah time tu, si Pejal ni memang dah terkenal dengan perangai nakal dia melampau tahap gaban. Banyak penduduk kat tempat aku kena kacau dengan dia, so sesuailah Acoi gelarkan dia setan (sekadar gurau-gurau jer). Lepas dah habis melepak dan ketawa macam orang gile, kiteorang pun balik menuju ke rumah masing-masing.

Aku setuju dengan cakap Acoi tu, bulan puasa yang mulia ni semua syaitan dan iblis dah di rantai dan di penjara, so kalau ade pun godaan di bulan puasa ni, tu semua berpunca dari nafsu masing-masing. Yang penting kite kena kuatkan iman dan banyakkan bersabar dalam semua hal di bulan puasa ni, bukan saje kena tahan lapar, tapi kena jugak tahan nafsu diri sendiri, pada aku nafsu tu yang banyak membuatkan kite lalai dan lupa pada tanggungjawab kite selama ni. Bak kata pepatah "Kalau ikutkan nafsu, nanti lesu", so sebagai orang Islam sama-samalah kite mencari keberkatan di bulan yang mulia ni.

Sekian...




22 comments:

~amy liana8886~ said...

kelakar giler..baca citer ni pun dh tergelak kalau ada kat meja tu skali xtau la cmne..nakal giler..

miji said...

amy liana8886:
hehehe bdk2 biul camtulah topik berboraknya, aku pun naik mereng berkawan dgn dorg (banyaklah aku yg biul ckp org lain hahaha)

~amy liana8886~ said...

tp biul2 tu la yg best..duk gelak2..kalau x borink je lepak kan..best apa dpt kawan2 cmtu...

miji said...

amy liana8886:
hehehe betul...betul...betul... tu yg aku rajin melepak sbb ade member biul tapi otak sempoi, takde perangai buruk (ye ke hahaha)

Nini said...

sabtu hr tuh ibu aku ckp..

"setan mmg da kne ikat. tp, setan dalam diri still ade.."

pk2 laa.. ade lagikk taw syaitonirrojim tuhh..

heee..

miji said...

nini:
hehehe ko nak kenakan aku ke ape ni hah? hehehe

tangan hitam said...

hahaha perangai biul xpe tapi klau perangai cam setan tu yg bahaya....

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

hehe..
tu sebab suka dtg sana time ko ada..
tak laa merengek si qaisz tu..

lagi satu malam tadi sampi umah dia bleh cakap apa tau
" nak umah Acu laaaa.."hehhe
da naik syok la tu ngadap komputer kt sana...

miji said...

tangan hitam:
betul tu, jgn jadi setan sudah hahaha

fieza:
ooohh.. ingat aku ni baby sitter ke hape hehehe

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

hahaa..lebih kurang laa tu..
baby sitter time kt umah mak jek
kuikui...

ala..blajo jaga budak pe salahnye..
tak lama lagi kan nk kawen..

jai.jezz ^.~ said...

weih.. ader ke setan terlepas.. abis bomoh2x yg guna setan dorang tu mcm mana lak yerk..?? kene ikat skali kew..

yoro okino said...

sempat lagi tengok aper ader kat atas meja tu..otak jaat tu..mmg dah ader niat..hheh

miji said...

fieza:
tengah blajo lah jaga budak ni, tapi nk kahwin lambat laiee... hohohohoho..

jezz:
ntah lah, bomoh tu pun kena ikat sekali kot, tak pun takde joblah bln pose ni hehehe

yoro okino:
hahaha tu dah terkena godaan setan terlepas, tapi nasib baik tak mkn (ye ke tak mkn)

missdiya84 said...

sempat lagik tuh gi tengok makanan atas meja...ehehe..tu bukan godaan.
tuh gedik namenye..

jai.jezz ^.~ said...

hahahaha.. pandai la kau ni.. ;p

miji said...

missdiya84:
hehehe sis, dia tu memang kaki mengelat pose, biaselah tu...

jezz:
baru tau ke aku pandai hahahahaha

Jard The Great said...

kesimpulannya.. makanan waktu sahur kena abeskan smpi licin.. ehehe.. nnt dok atas meja.. mesti terliuq mase siangnya plak.. kan? kan?

miji said...

jard:
hahahaha aku setuju dgn ko jard, aku pun terliur gak tengok makanan sahur tu hehehe

Dj Epoi said...

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......

Salam......bila nak TERJAH datang Bazar Ramadan Gua nih....?

Huhuuuuuuuuuuuu........Gua layan lagu kat sini sempoi2 siut!!!

P/S Banyak ker ?woranggggggg yg jadik SETAN bulan posa nih huhuuuu.....

miji said...

dj epoi:
aku tak tau gerai lu kat mane bro... bagitau ler, aku dtg dgn cerpelai nanti

honey bunny said...

lawaknye..mao tergolek akuh...
hahahahahaaha..
tp best en dpt member gtu..
x r siyes je...

miji said...

honey bunny:
hehehe best gak ler dpt member biul camtu, takdelah siyes jer selalu kan..

Blog Widget by LinkWithin