Bulan Yang Puasa Ke Kita????

Aug 20, 2009

Sedar-sedar dah nak masuk bulan Ramadhan kan, rase macam baru je lagi berlalu bulan puasa yang lepas. Masuk kali ni dah 2 kali aku berpuasa di tempat keje dimana aku bekerja sekarang ni. Aku ni jenis yang sedikit pelupa, short term memory aku tak berapa nak support sangat (tapi bukan biul). Pernah jugaklah bulan puasa tahun lepas, aku bukak peti ais time puasa hari pertama, tapi nasib baik aku cepat-cepat teringat yang aku ni puasa. Banyak jugak kenangan lawak aku di bulan Ramadhan ni dari aku kecik sampai lah dah boleh jadi bapak orang ni, kalau diingatkan balik kelakar pun ade.

Pernah jugak masa bulan puasa ni aku hampir nak terjebak dalam kancah penghisapan rokok, tapi oleh sebab mak bapak aku mengasuh aku dengan elok, maka aku boleh berfikir yang hisap rokok ni takde faedah. Tapi taklah aku bermaksud orang yang hisap rokok ni mak bapak dorang ajar tak bagus, sebab abang aku si cerpelai tu pun hisap rokok jugak (yang ni degil hahaha...). Pengalaman ngeri bermain mercun time budak-budak dulu still aku teringat lagi, sampai cacat tangan member aku bila mercun tu meletup kat tangan dia sebab tak sempat nak campak (mercun cina). Konon yakin yang dia sempat campak mercun tu walaupun sumbunya betul-betul pendek, aku yang tolong bakar sumbu ni menerima kecacatan telinga lah kejap, berdesing je telinga lepas dah meletup mercun tu.

Pengalaman berpuasa waktu duduk rumah bujang time belajar dulu pun banyak sangat pengalaman yang seronok, aku belajar memasak dari member yang merupakan bekas tukang masak di restoran (tapi sekarang dah lupe dah pun camne nak masak hahaha..). Waktu berbuka puasa bersama keluarga adalah waktu yang menyeronokkan, dapat berkumpul lepas seharian berpuasa dan letih bekerja pun boleh hilang tanpa kita sedari. Tapi janganlah kita terlalu boros ketika membeli juadah berbuka puasa pulak, jangan membazir itu amalan syaitoonnn. Oklah di kesempatan ni, aku mengambil peluang untuk mengucapkan:

"Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak, dan Selamat Berpuasa"


Kepada Cerpelai, Fiza (kakak ipar daa), Easza, Jezz, Kapten Luffy, Suraya, Missylily, Tun Teja, Ct, Mamabucoq, Mizdiela, Missdiya84, Tangan Hitam, Team Huru-Hara.com, Emilyrockz, Bijan, Bujang Susah, Fitrah Alam, Frodo, Nini, B'jue Corner, Amy Liana8886, Dj Epoi, Ixora, Abg Besi dan lain-lain rakan blog yang aku tak sebut (jangan marah pulak) serta yang melawat blog aku. Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua, korang semua memang best, semoga kita dapat memperoleh pahala yang berganda di bulan puasa ni.. Insyallah




16 comments:

missdiya84 said...

bulan tak puasa..sebab die baby bulan hoho..slamat menyambut bulan ramdahan Al-Mubarak.harap2 puasa kali ni penuh dengan keberkatan..aminn

IxoR@ said...

Selamat berpuasa.....

:D

tangan hitam said...

slmt meymbut ramadhan utk ko jugak...

Monkey D Luffy said...

entri esok tentang pengalaman bulan puasa aku

haha

Nini said...

mule2 aku gelak bace entry kau neh.
tp, tb2, aku terharu sbb kau tak lupe selitkan name aku kat wish tuh..
hehe..

macheh..

Salam Ramadhan Al-Mubarak to u too..

=)

miji said...

missdiya84:
hehehe baby bulan ye sis, insyallah sis, semoga dapat keberkatan nanti..

ixora:
thanks ixora

tangan hitam:
hehehe mekasih bro..

luffy:
hahaha citer je kapten, aku nak tau gak

nini:
baguslah gelak, boleh hilangkan tensen hehehe, mane boleh lupe nama ko kat entry aku (hahaha poyos je)

jai.jezz ^.~ said...

selamat berpuasa gak weih.. moga-moga puasa kali ni memberi seribu satu nikmat pada kau..mohon maaf gak kalau aku ada terkasar bahasa sejak aku komen blog kau ni.. :)

** nasib kau tak biul kan.. hehehehe..:p

miji said...

jezz:
selamat berpose gak kat ko, ala takde hal lah, gurau2 member blog ni buat aku rase best je nak berblog

kau yg biul jezz, hahaha

MiSsyLiLy said...

salam miji...
terharu namer aku ade dlm blog ko (over lebiy aku ni)
ape pun.. selamat menyambut ramadan.. moga kiter sumer di berkati hendaknye....

jgn termkn d awal pose erk.. hehe... :)

rockmetaller said...

tq...ade jgk nama abg besi ye...hehhe..keep in touch.,,,jgn men mercun laie...jgn isap rokok.jgn mkm nasik ayam cina.ok?ahakss....

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

adeh..patut la asik tersedak je dari tadi..upenye adik ipo dok sebut2...hahaha

yolah...samo2lah kite menunaikan ibadah puasa ni dengan penuh kesabaran....
semoga kita semua mendapat keberkatan dibulan yang mulia ni..

nantikan kemunculan Qaisz & family di depan pintu umah anda malam ni erk..
p/s : macam umah jauh sangat ye tak??..haha

p/s lagi : jgn lupe ajak shida buka puasa sesama kt umah mak bila free nanti erk...

p/s last : jgn boros bulan ni..sbb Qaisz nk duit raya banyak2..hahahha

ok..itu saje tuk kali ni...
tata titi tutu..

cerpelai said...

Waa.. Sesedap je kutuk gua? Nak kena potet ketiak?

miji said...

missylily:
hehehe aku ingat kengkawan blog yg selalu singgah, mesti bubuh nama punyer hahaha

rockmetaller:
sesame abg besi, aku main mercun, aku tak isap rokok, aku tak makan nasik yg cina goreng (takut tak halal hahaha..)

fieza:
dtg ler umah, aku dah lama tak jumpe anak buah aku (berape byk pesanan daa...duit raya tengok budjet dulu hehehe)

cerpelai:
ampun bang, nanti raya aku mintak maap ler hahaha

Jard The Great said...

selamat bersahur dan berpuasa ye.. ;p

yoro okino said...

selamat berpuasa..
terbukak peti ais xper..jgn wat2 bukak sudah..huhuh

miji said...

jard:
selamat berpose jard....

yoro okino:
selamat berpose, mekasih singgah yer, hehehe kalau line clear bukak jer peti ais

Blog Widget by LinkWithin