Bagi Ke Beli?? (Hampeh...)

Aug 15, 2009

Pernah tak dalam hidup korang selama ni ade terjadi peristiwa macam ni atau pernah tengok kejadian camni terjadi depan mata korang? Peristiwa tu camni, (nak bermukadimah dulu pulak...) satu petang minggu lepas, sedang aku nak pulang ke rumah lepas dah penat bekerja, tiba-tiba my mother call (eceh cakap omputih...). Mak aku mintak aku ambik dia balik dari keje jam 8.00 malam kang, aku pun cakap ok jelah, takkan nak melawan nanti masuk neraka. Bila aku sampai depan tempat keje mak aku tu, aku tengok jam baru pukul 7.15 petang, lama lagi nak pukul 8.00. Aku pun terfikir nak ke satu pasaraya kat sebelah tempat keje mak aku (boleh buang masa sikit), cadang nak beli barang-barang keperluan aku sikitlah, lagipun perut lapar, nak carik makanan ringan kalau ade (bukan jajan yer..).

Lepas park keta, aku pun masuk kat dalam pasaraya tu, punyalah ramai manusia tengah membeli belah kat dalam tu, (aku ni rimas sikit pergi tempat ramai orang.. kalah artis) aku pun pergi carik minyak rambut dengan pewangi yang aku nak pakai (stok aku dah habis). Lepas dah puas hati dengan barang yang aku ambik tu, aku terus pergi kat kaunter bayaran yang mane aku terpaksa beratur dengan agak panjang jugaklah (hampeh betul lah...). Sampai turn aku nak bayar, aku tengok jumlah keseluruhannya RM25.00, padahal baru 2 barang je (dah naik harga kot). Aku hulur duit not RM10.00 sebanyak 3 keping, dapatlah balik balance duit aku tu RM5.00, aku pun blah dari kaunter tu.
Masa nak keluar dari pasaraya tu, aku ternampak satu ade satu stall dalam banyak-banyak stall yng ade tu yang jual nugget, hot dog dengan macam-macam lagi makanan ringan. Aku pun keluar duit RM5.00 aku tu, terus cakap kat brader tu seperti dialog di bawah.

Aku: Bro bagi hot dog ni 5 (banyaknya nak makan sampai 5).


Brader: Bagi tak boleh lah bang, kalau abang nak beli boleh lah. Saya carik makan ni hehehe.

Kepala lutut punya manusia, dia boleh pulak kenakan aku tengah orang ramai tu, lagi-lagi pulak sebelah aku ade sorang pompuan yang agak cun jugaklah, tu yang dia nak tunjuk sense of humor dia yang tahap gaban tu (konon lah kelakar sangat..). Aku pun senyum je kat brader tu sambil tahan geram yang terbuku kat hati aku ni, dia pun terus gelak tengok keadaan aku tu. Yang buat aku geram, pompuan kat sebelah tu pun ikut gelak sama, terbakar je hati aku, kepala pun dah berasap. Tapi aku control macho, aku senyum jelah, ambik hot dog tu terus blah dari situ, malas dah aku nak layan brader sengal tu.

Sampai kat keta, aku tengok mak aku dah tunggu kat tepi keta aku (aku dah sms mak aku awal-awal cakap nak pegi pasaraya). Aku pun start keta terus gerak balik rumah, mak aku tanya kenapa muka aku masam je, aku jawab takde ape-ape (saje control macho). Pengajaran yang aku dapat dari citer ni ialah, jangan beli hot dog kat kedai brader tu sebab dia hampeh.. hahahaha takdelah, aku tau aku dah silap cakap tapi brader tu jangan lah kenakan aku depan ramai orang, malu woooo... (siut lu brader..). Kepada penjual-penjual yang berada di luar sana sila hormati pelanggan (pesanan dari pegawai penerangan planet Zargus..).. hahaha tu jelah citer aku kali ni, bulan ni aku bz, so kalau sempat aku post lah citer baru ye..

12 comments:

missdiya84 said...

hahaha...tapi kan biarlah die..

die bosan dok sehari suntuk meniaga..untuk menghilangkan bosan tuh...die cari mangse la..nak wat bahan gelak kihkih...

jai.jezz ^.~ said...

hehehehe... brader tu jeles kot ngan kau.. tu yang buat lawak bodo tu.. kew dia nak ngorat awek tu... kah kah kah.. lain kali snap picture bro tu.. bleh aku kutuk dia kat entry aku..

miji said...

missdiya84:
ceh tapi kenape aku yg jadi bahan lawak, why me....

jezz:
camne aku nak snap, tak pegang phone time tu, lagipun kang dia ingat aku reporter plak, tak baik mengutuk org jezz... (padahal baru jer aku kutuk hahahaha)

Jard The Great said...

hmmmm... kesian ko.. mungkin sbb die nmpk hang sporting kot.. jenis yg tak mudah melatah.. ehehe

Nini - Mrs teDDy said...

eleh ko..brader tu ckp camtuh pon nak hangen..

haha!!

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

hahaha...cam ku kenal je pasaraya itu...
ko blasah je mamat tu..
poyo laks...

rockmetaller said...

ala..kesiannya brader ni terkena cmtu.

gua pon pnh kene.

tp wat bese je la.

tp mlm tu gua bkr premis dia.

ok,gua tipu..huhu

miji said...

jard:
aku memang sporting pun, saje jer nak melenting hahaha

nini:
ala aku sajer jer padahal hati aku murni macam minyak masak tu

fieza:
tau kan tempat tu, mamat tu kan memang poyos..

rockmetaller:
hahaha aku nak bakar takut kena tangkap, nanti tak dapat join blog lagi hahaha

~amy liana8886~ said...

nyampeh nyer bradeer cmtu..xsukelah sy..maybe nk tunjuk action kat awek tu kut..wat2 xfaham lak org mintak..xkan lah org bodoh sgt nk mintak free kan..nk masuk toilet pun kena hulur 2o sen ni kan nk hotdog tu...xyah g kedai die len x...huhu..

miji said...

amy liana8886:
btul2, aku pun myampah hahaha, jom join aku belasah brader tu, bawak besbol punya pemukul tu

BUJANG SUSAH said...

Selamat menyambut ramadan al-mubarak..

miji said...

selamat kembali bro..
selamat menyambut ramadhan...

Blog Widget by LinkWithin