Kisah Seram Ker???? (Part 5)

Aug 13, 2009

Aku dengan Am pun berjalan dengan penuh suspennya ke bilik belakang tu (dah macam penyamun terhendap-hendap), aku pun tolak pintu tu sikit, suasana gelap jer kat dalam bilik tu. Aku tanya kat Am, ade ke dia tutup lampu bilik tu, tapi dia cakap dia tak tutup, makin takut aku jadinya. Aku pun hulur je tangan aku kat tepi dinding tu nak carik suis lampu, belum sempat nak tekan suis, ade tangan menepuk bahu aku dari belakang, macam nak tercabut jantung aku masa tu. Aku yang dah memang terkejut tu terus pandang belakang, rupanya Kerul yang terjaga dari tido yang tepuk bahu aku. Aku dengan Am terus maki hamun dia secukup rasa, sesedap mentega (kepala lutut lu...).

Dengan tersenyum macam kerang basi, dia pun bertanya ape yang dah jadi, Am pun bercerita lah pasal kes dia kena kacau tu. Aku terus masuk dalam bilik dan bukak suis lampu (dah ade 3 orang beranilah aku..), Am dengan Kerul terus jengok kat bawah katil, tapi takde ape-ape pun. Aku yang konon-konon berani, bukak pulak cermin dalam bilik tu, tapi tetap takde ape-ape jugak kat luar. "Bayangan kau jer tu kot Am" aku bersuara. Am yang pelik terus cakap "Ntah lah, tapi memang confirm aku nampak kat bawah katil ni tadi". Sudahnya aku dengan Kerul dan Am terus pergi kat ruang tamu untuk tido, tak nak fikir banyak dah, takut sangat dah kiteorang masa tu.


Malam sabtu besoknya aku cuma tinggal bertiga je kat rumah tu dengan Aiman dan Boroi, yang lain semua balik kampung masing-masing (konon rindu kat family.. padahal nak jumpe aweks..). Balik dari makan malam kat gerai kat luar, kiteorang terus berborak dengan rancaknya sampailah pukul 2 pagi, barulah Boroi dengan Aiman pergi kat bilik belakang sebab nak study. Aku pulak amik keputusan nak tengok tv jer sorang-sorang kat depan. Dalam pukul 3 pagi camtu, tengah syok aku tengok siaran kat tv (citer Semak Shop kot..), tiba-tiba helmet aku yang elok terletak kat tepi pintu sliding door tu, bergolek-golek ke arah aku (macam ade orang yang golekkan) dan berhenti betul-betul kat tepi kepala aku yang tengah baring. Berderau semua urat darah aku, aku ambik keputusan tak nak pandang helmet tu, buatnya ade kepala dalam helmet tu, tak ke kes naya tu. Lepas 10 minit baru aku pandang helmet tu, nasib baik takde ape-ape (lega siut..), aku ambik helmet tu terus letak balik kat tempat asal.

Aku pun sambung tengok tv balik, tapi tak sampai 5 minit, lampu kat rumah tu bukak tutup, bukak tutup banyak kali, padahal suis tu takde orang usik pun, sampaikan Boroi dengan Aiman keluar dari bilik tu terus pergi kat aku. Aiman pun bertanya "Apehal ni?". "Manelah aku tau" balas aku. Lepas 2-3 minit camtu barulah elok terbukak lampu tu, tapi lampu kat ruang tamu jer terbukak, dalam bilik semua terpadam. Boroi bersuara "Biarlah, 'dia' suka gelap kot". "Jangan kau nak mengada, jom pergi bukak lampu balik" marah Aiman. Aku duduk diam jer kat depan sambil tengok tv tu balik, Boroi dengan Aiman pulak pergi sambung study balik dalam bilik tu. Dalam jam tepat pukul 4 pagi, aku pergi kunci pintu pagar dengan pintu depan, aku tengok gelap je keadaan luar, satu bintang pun takde, bulan pulak mengambang penuh. Cepat-cepat aku tutup langsir sliding door tu (seram bulu hidung aku..) dan sambung tengok tv balik.

Dalam pukul 4.30 pagi camtu, Boroi dengan Aiman keluar dari bilik tu dengan tergesa-gesa, muka pucat macam mayat (asyik mayat je, takde lain ke). Aku pun tanya ape yang dah jadi, Boroi dengan cemas menceritakan. Tengah dorang berdua study tadi, dorang duduk sebelah-sebelah, so bayang-bayang dorang ade kat meja study tu. Tiba-tiba ade satu lagi bayang-bayang kepala kat tepi bayang-bayang kepala dorang, tapi bayang-bayang tu macam berambut panjang lah. Dorang nak lari tapi masing-masing takut nak bergerak, so dorang tunggu sampai bayang-bayang kepala misteri tu hilang baru dorang keluar dari bilik tu. Seriau aku dengar citer dorang tu, ade je gangguan benda tu kat kiteorang. Aku terus tutup tv, ajak dorang berdua tido, kiteorang pun terus tido, tapi tak lena kiteorang nak tido, korang nak tau kenape?

Bersambung....

6 comments:

jai.jezz ^.~ said...

meremang aku doh time helmet bergolek tu.. kalau jadi kat aku mau aku jerit pastu pengsan.. gilerr ah. tahan gak korang dok umah tu.. blah jerk la.. tension plak aku.. kikiki..~

Monkey D Luffy said...

boleh mati terkejut aku kalau mcm tu

MiSsyLiLy said...

adess.. panjang nye citer nie... seramm.. ape pon.. aku tabik spring.. toing2.. kat korang.. berani siot...:)

missdiya84 said...

kalo aku..mau aku terus wat2 tido..takdenye nak amik helmet tuh..pastu gi letak tempat asal...ngaaa~~~ serammm siutt

miji said...

jezz:
aku dah nak terkeluar jantung time tu, tiba2 je helmet tu bergolek kat tepi aku

luffy:
hehehe alhamdulillah umur aku panjang lagi

missylily:
panjang ker? hehehe citer betul ni, tak tipu pun.. tabik jer dah lah, tak nak spring tu hehehe..

missdiya84:
hahaha nak buat tido tapi berani amik helmet tu pun sebab pikir ade member kat belakang

ina said...

mende tue ade bayang2 eh??

Blog Widget by LinkWithin