H1N1 (Virus)

Aug 11, 2009

Aku rase terpanggil pulak (sape panggil) nak bercerita pasal kes yang tengah kecoh di dunia sekarang, dan aku bersetuju dengan beberapa bloggers-bloggers yang lain, yang mane kerajaan kita tak berapa ambik berat tentang kes ni, aku dapat tengok kerajaan kita begitu lambat mengambil tindakan terhadap kes-kes camni (kalau salah tolong betulkan yer...)

So aku pun sajer lah nak ingatkan kawan-kawan yang lain tentang kes ini, dan janganlah ambik lewa jer tentang kes ni. Ramai wooo.. yang dah jadi korban. Aku dah copy story dari blog jard, so korang bacalah sendiri yer..

"Be careful with H1N1. Virus tu very STRONG... Pesakit yang kena memang SUFFER nak RECOVER... NO VAKSIN.. Cuma ada Anti-Viral & Psylogi Mental pesakit itu sendiri untuk MELAWAN.

Beginner stage

Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat.

Second Stage

Susah bernafas, simptom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena... Masa ni kena kuarantinat hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. Hospital tak cukup katil & bilik kuarantin.

Critical Stage

Lung infection. Bila X-Ray we can see the virus covered the lung. Very scary bila tengok x ray Pesakit H1N1. At this stage pesakit need oksigen with highest level, Strongest Anti-Vral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, immune badan pesakit.

Very H1N1 ni genius virus..
Can HIDE in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is RM1k above. Unable detected in blood as well.. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better WEAR MASK when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec 2009. So far, hanya lelaki dewasa can fight the virus.... woman might be 70%, children most probably payah nak lawan virus ni.Take care You & Your Family.


11 comments:

easza said...

betul miji... akak setuju... anak2 pun asyik demam sekarang nih... bukan kerajaan je... doktor pun boleh cakap tunggu sesak nafas baru g hospital... ape ke lah bengong punyer doktor... adoyai....

intel_Inside said...

mne smbungn citer seram bhgn 4 ko ni? ko post laen plak.

missdiya84 said...

betullah...virus ni menakutkan je...

dah jadi cam nightmare dah skang ni

TuN TeJa said...

Salam,

virus yg menakutkan...menjadi igauan ngeri serata dunia... lebih dasyat dari hiv..

jai.jezz ^.~ said...

aku batuk lagi skang ni.. dah la aku ni semput.. hope takder apa la..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

risau ler..
makin setiap hari ade je yang meniggal pasal ni...

adakah dunia nak kiamat???
atau pon Allah s.w.t sedang menguji hamba2Nya?. supaya kita tak lalai untuk mengerjakan segala suruhan dan perintahNya...

miji said...

easza:
tulah, tengok mcm slow jer kerajaan nak tangani kes ni..

intel_inside:
jap bawak bersabar, nak post dah ni

missdiya84:
aku pun seram gak nak gi mane2 sekarang ni, mekasih singgah...

tun teja:
betul tu, aku sokong kenyataan tu

jezz:
ko dah check belum batuk ko tu, baik check cepat jezz

fieza:
hari ni dah 38 orang mangsa kes virus ni, gejala yg membimbangkan, agaknya dugaan dari tuhan utk hambanya yg lalai (chewwaahh..)

BUJANG SUSAH said...

Tapi babi x kena bunuh pun kan... Malaysia ku yang best.. untungnya klau jadi org cina kat malaysia ni.. kerajaan sikit pun x berani ganggu gugat hak dia. cuba klau org melayu punya.. mcm kes selsema burung dulu.. habis semua ayam itik org melayu kena bunuh..

miji said...

bujang susah:
betul tu bro, aku pun perasan gak, kite ni terlalu berlembut sangat

jai.jezz ^.~ said...

aku baru cek.. doc kata ok takder apa pon.. ni batuk gedix.. kah kah kah..!!

miji said...

jezz:
baguslah ko takde ape2, kang sape lagi aku nak kutuk hahaha

Blog Widget by LinkWithin